Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Horner nadále taje v problémech

Horner nadále taje v problémech

Navzdory tlaku odmítá odstoupit.

Bohužel, kauza Christiana Hornera a jeho podřízené ještě neskončila, jak jsme si mysleli. Během víkendu první velké ceny obdržela mnohá média link vedoucí ke screenshotům z komunikace ve službě WhatsApp. Má se jednat o komunikaci mezi šéfem týmu a zaměstnankyní týmu, části z ní se dostaly na internet a Hornera vrhají do velmi špatného světla.

Musíme ale v první řadě upozornit, že žádné seriózní médium komunikaci nezveřejnilo z dobrého důvodu. Zdroj je anonymní a prakticky se mohlo jednat o komunikaci kohokoli s kýmkoli, i za účelem diskreditace šéfa týmu F1. Proti Hornerovi svědčí, že součástí komunikace jsou jeho selfie fotografie a že dosud pravost nepopřel. Přesto je tento článek informováním o problémech týmu Red Bull, ne o Hornerově vině nebo nevině.

A vzhledem k výše uvedenému už pochopíte, proč Jos Verstappen, otec úřadujícího šampiona, vyzval Hornera k odchodu. Jinak prý hrozí, že celý tým bude "roztrhán na kusy".

Je cítit napětí, protože zůstává na svém místě,“ řekl Jos Verstappen v rozhovoru pro Daily Mail. „Týmu hrozí, že bude roztrhán na kusy. Takhle to dál nejde. Vybuchne to. Hraje se na oběť, když on je příčinou problémů.

Horner přitom tvrdí, že o odchodu nemůže být ani řeč. A zatím nám chybí jakékoli vyjádření od jinak velmi upovídaného Helmuta Marka.

"Nemám absolutně žádné pochybnosti, jinak bych zde ani nebyl," řekl Horner pro Sky Sports v Bahrajnu o své budoucnosti v týmu. „Jsme velmi silným týmem, máme ohromnou podporu, ohromné partnery a úžasné vlastníky, kteří za námi také stojí. A takových výsledků ani nelze dosáhnout, aniž bychom byli jednotní.

Kauza dělá F1 špatné jméno, což rozhodně nedělá radost majitelům seriálu ani Mezinárodní automobilové federaci. Krytí sexuálního obtěžování na pracovišti by mohlo vést k exodu sponzorů nejen z týmu Red Bull, a to v době, kdy to vypadá na další sezonu dominance jednoho týmu s jedním jezdcem, což už loni F1 moc neprospělo.

Sport kvůli tomu trpí. Jsme na začátku sezony, F1 se stala extrémně populární a místo radosti tady máme tohle,“ citují Financial Times prezidenta FIA, Mohameda ben Sulajema, který ale prý nehodlá spustit vyšetřování (třeba z poškozování dobrého jména sportu), alespoň než dostane písemnou stížnost od některého z účastníků seriálu.

Myslím, že řídící orgán (FIA) má autoritu i zodpovědnost vůči našemu sportu, našim fanouškům i všem ve F1... Měli by se ujistit, že mají všechny informace,“ řekl ředitel týmu McLaren, Zak Brown.

Bylo by velmi špatné, kdybych se k této věci vůbec nějak vyjádřil, protože v té sekundě by se na ni začalo hledět pouze jako na jeden z bojů o moc uvnitř F1,“ řekl Toto Wolff, šéf a ředitel týmu Mercedes. „Proto si myslím, že tohle nemůže být ponecháno na týmech. Nechci, aby to teď bylo o tom, že někdo od Mercedesu nebo třeba někdo od McLarenu něco řekl o někom z Red Bullu.

Začal boj o moc? Jos Verstappen se nečekaně vyjádřil, Helmut Marko je nečekaně ticho. Foto: Red Bull

Kauza může v mnoha médiích skutečně zastínit začátek sezony, zvláště když po Bahrajnu není moc co říct k boji o vítězství, jelikož žádný nebyl. Je tak prostor, aby média dopodrobna rozebírala situaci a možné scénáře u Red Bullu. Budou například Ford a Oracle chtít zůstat ve spojení s takovým týmem? Nebude to marketingová katastrofa? Na druhé straně, management Red Bull Racingu má v rámci Red Bullu značnou autonomii, partneři týmu vyjednali kontrakty s Hornerem, tak co by řekli na jeho náhlý odchod? Není ale věc už součástí interního boje o moc v mateřské společnosti po úmrtí Dietricha Mateschitze? Vždyť Hornera v Bahrajnu kromě manželky podpořil i Thajec Charlem Yoovidhya, zatímco zveřejnění Hornerovy kauzy má na svědomí tisková zpráva vydaná rakouskou částí společnosti.

A když jsme již zmínili kontrakty, tak Horner si údajně svou pozici v posledních letech dobře zabetonoval tím, že Adrian Newey, Max Verstappen a další mají ve svých kontraktech doložky, které jim umožní odejít z týmu, pokud z něj odejde Horner. Následnou spekulací je, že pokud Horner, i s přispěním Jose Verstappena, odejde, tak Max Verstappen bude svobodný a bude si moci s Red Bullem vyjednat lepší smlouvu, když už je trojnásobným šampionem. Nebo odejít do Mercedesu, kde bude chybět Hamilton, přičemž takový přestup by dával smysl asi (pouze) v případě, že by se Verstappen obával o konkurenceschopnost první vlastní pohonné jednotky Red Bullu vyvinuté ve spolupráci s Fordem. Konkurenceschopnost týmů se může v roce 2026 hodně změnit, stačí vzpomenout na sezony 2013 a 2014.

Ale pro Formuli 1 opravdu není dobré, že se v týdnu po otevření nové sezony řeší zrovna tohle.

Zdroj: motorsport, Sky, Financial Times, Daily Mail, úvodní foto: Red Bull