Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Henry Surtees v Goodwoodu řídil vůz formule 2 po otci

Henry Surtees v Goodwoodu řídil vůz formule 2 po otci

Mohl tak porovnat současnou i historickou techniku.

Henry Surtees minulý týden v rámci Festivalu rychlosti v Goodwoodu řídil vůz formule 2 svého otce, Surtees TS10, ve kterém v roce 1972 Mike Hailwood získal titul evropského šampiona formule 2.

"Usednout do TS10 a mluvit s legendami jako Jochen Mass bylo úžasnou zkušeností." řekl Surtees. "Byla to skutečně speciální činnost. Jet s tímto vozem po trati v Goodwoodu mě vrátilo do doby závodění, ve které působil můj táta a můj respekt k tomu, čeho jezdci v minulosti byli schopni dosáhnout, vzrostl na desetinásobek.

Poprvé jsem řídil vůz z takové doby a ačkoliv jsem jezdil jen pro zábavu, netrvalo dlouho a začal jsem pořádně šlapat na plyn. Nicméně, byl jsem velice opatrný, toto je vůz, který vyhrál evropský šampionát formule 2 v roce 1972, takže jsem neměl v úmyslu udělat nějaké chyby."

Surtees během víkendu s vozem TS10 absolvoval tři jízdy a může tak srovnávat techniku doby minulé se současnou formulí 2, ve které už má za sebou také první úspěch, když na brněnském okruhu vybojoval pole position.

"TS10 je stále dobrým vozem a bylo zábavné jej řídit. Samozřejmě je v zatáčkách pomalejší než moderní vůz F2, protože jednoduše nemá takovou přilnavost a trakci, ale oba vozy mají své přednosti.

Podtrhlo to ale také fakt, jak krásně se řídí se sekvenční převodovkou oproti 'H-čku', které je v TS10!"

Henry ale také přiznal, že s tím, jak vzrostl jeho respekt k otci, je potřeba zdůraznit, že nyní stojí na vlastních nohou.

"Vždycky jsem říkal, že má kariéra je o mně, ne o mém otci. Já ze sebe jen mohu vydat to nejlepší a stále se snažím zlepšovat.

Můj otec je pro mě fantastickou podporou v celé mé kariéře. Jistě, občas se pohádáme a já jsem ten první, kdo mu přijde říct, že se mýlí, ale je skvělé mít ho na závodech po svém boku. Je skvělým zdrojem rad, předtím, než závodil, byl totiž inženýrem, a opravdu se v tom vyzná. Pro mě je hlavní být sám sebou, nakonec jsem to já, kdo závodí, takže to záleží jenom na mně."

Henry se po zkušenostech s TS10 opět vrátí za volant svého Williamsu JPH1, šampionát formule 2 totiž 17. - 19. července pokračuje čtvrtým podnikem na Brands Hatch. Na domácí půdě bude jistě chtít vylepšit svou dosavadní vizitku, dva body a průběžné osmnácté místo.