Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alex Tagliani představil svůj FAZZT Race Team

Alex Tagliani představil svůj FAZZT Race Team

Spoluvlastníky jsou podnikatel, bývalý šéf stáje a herec

Dnes v Indianapolis u příležitosti závodů VC Indianapolis motocyklů představila na tiskové konferenci skupina složená z pilota IndyCar Series Alexe Taglianiho, montrealského podnikatele André Azziho, bývalého šéfa stáje Kelley Racing Jima Freudenberga a kanadského herce Jasona Priestleyho, u nás známého z role Brandona Walche z teenagerovského seriálu Beverly Hills 90210, svůj nový tým, který rozšíří startovní listinu IndyCar Series od sezóny 2010.
Jak jsme již dříve informovali, Tagliani odkoupil vybavení od jiného Kanaďana, podnikatele a příležitostného závodníka Martyho Rotha. Byly to právě Azziho peníze, které takovou transakci umožnily. Tagliani by měl za FAZZT Race Team nastupovat minimálně v příštích čtyřech sezónách. Mezitím se bude stáj snažit vypomáhat mladým kanadským pilotům, aby se dostali do IndyCar. Taglianiho tým bude pro kanadské jezdce vlastně konat stejnou službu, jako tým Gerryho Forsytha v zlatých časech CART, který do CART přivedl Jacquese Villeneuva, Patricka Carpentiera (I když ten první sezónu odjezdil v jiné stáji), Grega Moora a právě Alexe Taglianiho.
Vůz týmu FAZZT ponese číslo 77, sponzoři budou odhaleni během autosalónu v Montrealu a v lednu 2010. Na trať ovšem Tagliani možná vyjede dřív. Aby dohnali náskok ostatních týmů, chce šéf stáje Rob Edwards začít testovat již v říjnu. Edwards pracoval dřív jako závodní inženýr u stáje Dericka Walkera. V novém týmu bude zastávat pozice technického ředitele a generálního manažera.
O finanční stránku se postarají bývalý majitel stáje Kelley Racing Jim Freudenberg a André Azzi. Jak sám Tagliani poznamenal, jeho hlavní úlohou bude práce na nastavování vozu, aby tým byl co nejdříve konkurenceschopný. Jason Priestley není jen herec a režisér, ale také velký fanoušek závodění. Jeho kariéru v IndyLights ukončila těžká nehoda při závodě v Kentucky. Od té doby se věnoval snaze vstoupit do IndyCar alespoň jako spolumajitel závodní stáje. V roce 2008 nasadila jím spoluvlastněná stáj Rubicon Race Team vůz pro Maxe Papise do Indy500. Letos měl Rubicon vstoupit do IndyCar společně s Pacific Coast Motorsports. Když se nenašly patřičné finanční prostředky, podporovala Rubicon Sports Agency alespoň stáj Conquest Racing. Blachelartovu stáj opustila společně s Taglianim po závodě v Edmontonu