Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy schválily nové pravidlo o pneumatikách

Týmy schválily nové pravidlo o pneumatikách

Startovat se bude s obutím použitém v kvalifikaci.

Týmy formule 1 odsouhlasily pravidlo, které by mělo tuto sezónu přidat nový strategický prvek do velkých cen - monoposty budou mít povinnost startovat se stejnými pneumatikami, s kterými se kvalifikovaly do závodu.

Se zákazem tankování, které také vejde v platnost startem letošní sezóny a bude mít zásadní vliv na strategii jednotlivých týmů, tak nyní přichází další změna, které bude mít pravděpodobně dopad i na průběh kvalifikace.

Tato změna sice ještě nebyla implementována do pravidel, zdroje však potvrdily, že setkání Sportovní pracovní skupiny v minulém týdnu schválilo tento návrh z důvodu zvýšení atraktivity závodů.

Údajně pro tento návrh hlasovala většina přítomných týmů. Nové pravidlo bude vozům účastnícím se závěrečné fáze kvalifikace (Q3) ukládat povinnost použít při startu závodu sadu pneumatik, s kterou daný vůz zajel nejrychlejší kolo v Q3.

Toto by mělo otevřít možnosti pro týmy, které by mohly v Q3 zvolit sadu pneumatik, která bude sice pomalejší, ale o to více konzistentní - to by mohlo znamenat větší šance v samotném závodu, za cenu horšího umístění v kvalifikaci. Na druhou stranu mohou týmy zvolit sadu pneumatik, která bude optimální na jedno kvalifikační kolo, za cenu možných problémů v závodě.

Týmy věří, že toto pravidlo zamíchá taktikou jednotlivých jezdců na startovním roštu a povede k zajímavějším závodům.

Před implementováním této změny do pravidel ji bude muset v příštím týdnu schválit také Komise formule 1 a Světová rada motorsportu, podle všeho by mělo jít o formalitu.