Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

O FOTA musí rozhodnout týmy, míní Whitmarsh

O FOTA musí rozhodnout týmy, míní Whitmarsh

Asociace týmů F1 řeší otázku své budoucí existence.

Šéfové týmů se musí sami rozhodnout, zda chtějí, aby Asociace týmů Formule 1 (FOTA) nadále existovala, takový je názor jejího předsedy Martina Whitmarshe.

Vzhledem k rostoucí nedůvěře mezi stájemi spojené s podezřeními o překročení Dohody o omezení výdajů (Resource Restriction Agreement - RRA) šéf Ferrari Stefano Domenicali nedávno přiznal, že by FOTA mohla zaniknout, pokud týmy nedospějí k souhlasu o jednoznačných kritériích určujících omezované výdaje. Týmy si přito stanovily, že definitivní rozhodnutí musí padnout do Velké ceny Abú Zabí.

Jelikož se i šéf týmu Red Bull Christian Horner vyjádřil v tom smyslu, že se FOTA dostane na důležité rozcestí, zdá se, že předposlední podnik letošní sezóny bude pro asociaci skutečně klíčový.

Whitmarsh, který byl předsedou této organizace poslední dva roky, však situaci vidí optimisticky.

"Ne, nemám," odpověděl na otázku, zda má obavy o budoucnost FOTA. "Myslím, že FOTA je asociace, která má soukromá setkání a nemyslím si, že jsem často, snad nikdy, mluvil o tom, co se na těch setkání děje. To by byla chyba.

Nejsme PR stroj, jsme tady proto, abychom se někam posunuli. FOTA by měla být velice hrdá na to, čeho bylo zatím dosaženo. Dokáže dosáhnout jen toho, čeho chtějí dosáhnout její členové a já si myslím, že nás stále ještě čeká nějaká práce, než v tomto sportu sehrajeme silnou a podpůrnou roli, ale budeme pokračovat v tom, co děláme."

K dotazu ohledně postoje Hornera, který nedávno přiznal, že myšlenkami na FOTA netráví příliš mnoho času, Whitmarsh sdělil: "Zřejmě ne. Nemyslím si, že někdo z nás tím chce strávit příliš mnoho času, myslím, že všichni chceme jít závodit.

Máme tu byznys, který provozujeme, a myslím, že máme nějaké zranitelné týmy. Z historického pohledu se vítězné týmy a velké týmy nikdy moc nezajímaly o malé týmy.

Tohle je 700. velká cena McLarenu (VC Koreje - pozn. redakce) a za tu dobu, co jsme v motorsportu, skončilo 107 týmů. Jedním z důvodů, proč FOTA věnuji trochu času, je, že máme povinnost pokusit se to trochu zmírnit, nemůžeme si dovolit ztrácet týmy tempem, jakým se to v posledních letech děje, nebo za celou historii tohoto sportu.

Máme povinnost pokusit se pomoct těmto týmům přežít. Jsou týmy, které by otevřeně přiznaly, že by tu bez FOTA nebyly. To samo o sobě je pozitivní, nehledě na cokoliv jiného, co chceme tvrdit nebo na co poukazovat.

Nikdy nedosáhla (FOTA) všeho, čeho bych rád, stejně tak ale moje auto nebude nikdy tak rychlé, jak bych chtěl, a já nebudu nikdy tak bohatý, jak bych chtěl, ale to je život. Jsem ale hrdý na to, čeho dosáhla. A můžeme dokázat víc, pokud budou všechny týmy chtít a chtít spolupracovat.

Jsme asociace, která obecně vyžadovala jednomyslnost, abychom mohli pokročit s řadou těchto strategických záležitostí, jsme sport plný eg, osobností, konkurenceschopnosti a paranoie, ale čeho jsme dosud dosáhli, je fantastické.

Významně jsme u velkých týmů snížili výdaje, zajistili jsme spoustu věcí, věci jako DRS vyšly z FOTA, věci jako Fanouškovské fórum, nikdy ale nelze udělat dost. Formule 1 nedělá pro fanoušky dost, nedělá dost pro to, aby se propagovala, ale FOTA přispěla.

Jsem si jistý, že jsou tu lidé, kteří nechtějí, aby tu FOTA byl, nakonec ale lidé, kteří se počítají, jsou týmy. Takže pokud týmy dospěji k rozhodnutí, že už ji nepotřebujeme, dobrá. Půjdeme a uděláme něco jiného."