Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vzpoura v McLarenu?

Vzpoura v McLarenu?

Zaměstnanci prý chtějí návrat starých časů a Whitmarshe

McLaren již není továrním týmem Hondy a letošní sezona s motorem Renaultu ukazuje, že nemá špičkový vůz. Vedení týmu příležitostně zmiňuje, že dostižení špičky může trvat celé roky. Fernando Alonso zároveň dostal povolení závodit v jiných sériích za jiné týmy, například za United Autosports patřící současnému řediteli McLarenu Zaku Brownovi, Navíc se proslýchá, že McLaren pomýšlí na vlastní projekt v sérii IndyCar, protože loňská Alonsova účast v Indy 500 v oranžovém voze týmu Andretti měla velmi pozitivní ohlasy na americkém trhu. Na něm by McLaren rád prodával více svých luxusních sportovních automobilů. Kam se podělo: "McLaren existuje, aby vyhrával velké ceny!"?

"Co je moc, to je moc. Dáváme dohromady delegaci," je citován neznámý zdroj z týmu McLaren, kde údajně zaměstnanci plánují zatlačit na majitele, aby vyměnili vedení a přivedli zpět Martina Whitmarshe. Zprávě však ubírá na důvěryhodnosti skutečnost, že s ní přišel hodně bulvární web Daily Mail. Nabízí se také otázka, proč by zaměstnanci chtěli šéfa, pod kterým také nevyhrávali. Jenže zatímco Whitmarsh neuspěl během pěti let v roli šéfa týmu, jako pravá ruka Rona Dennise se podílel na sportovních úspěších McLarenu od roku 1997 až po zatím poslední mistrovský rok 2008.

"Lidé z McLarenu mi řekli, že mi pošlou dopis, ve kterém bude popsána aktuální situace," cituje Daily Mail Whitmarshe. "Řekl jsem jim, aby ho neposílali mně, ale Mansourovi (Ojjehovi, jenž je významným akcionářem McLarenu již od roku 1983). Tento tým miluju a je mi velmi smutno, když vidím, co se z něj stává. Potřebuje velkou změnu. Uvnitř je příliš moc politiky mezi hlavními osobnostmi. Mnoho z nich by mělo odejít. Řekl jsem to Mansourovi, ale tohle rozhodnutí mohou udělat pouze vlastníci.

Tento tým žil pouze pro vítězství v F1. Teď pokukuje po jiných možnostech, například v IndyCar nebo Le Mans. Tyto závody jsou skvělé, ale děsí mě představa, že McLaren půjde tímto směrem místo toho, aby měl F1 jako jedinou prioritu. Žiji nedaleko a potkávám kamarády pracující v McLarenu. Jsou zklamaní z toho, jak se věci vyvíjí, poslouchám jejich stížnosti."


Nedávno byl z McLarenu potichu propuštěn technický ředitel Tim Goss. Podle Whitmarshe to byl jeden z mála členů vedení nehrající politické hry: "Timův odchod, to byla poslední kapka. Je to úžasně inteligentní člověk, pracant, apolitický, cenný člen týmu. Udělali z něj obětního beránka. Možná neznal všechny odpovědi, ale mohl pracovat na jejich hledání."

Whitmarsh nyní pracuje pro FIA, ale návratu do McLarenu by se nejspíš vůbec nebránil: "Pokud by mi na dveře zaklepala delegace, neposlal bych ji pryč. Mou adresu znají."