Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren by mohl znovu spojit své síly s Hondou

McLaren by mohl znovu spojit své síly s Hondou

Japonská značka se zajímá o návrat do Formule 1.

Šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh naznačil, že by jeho stáj mohla od roku 2015 přestat používat motory Mercedes-Benz a znovu se stát zákazníkem Hondy, která by se vrátila do Formule 1.

Honda je jednou ze značek, které údajně projevily svůj zájem o vstup do Formule 1 coby dodavatelé motorů, přičemž McLaren by se mohl stát prvním zákazníkem japonské automobilky.

Od příštího roku budou ve F1 používány přeplňované šestiválcové motory o objemu 1,6 litru. První sezónu s novými agregáty však McLaren absolvuje ještě s Mercedesem, svým současným partnerem.

Stáj z Wokingu má navíc na motory Mercedes-Benz opci ještě pro rok 2015. Ta je součástí dohody, v rámci které McLaren zpětně odkoupil čtyřicetiprocentní podíl vlastněný Mercedesem.

Whitmarsh zatím odmítl potvrdit možný odchod od Mercedesu k Hondě, zároveň jej však nevyvrátil: "Rozhodně mohu říct, že s nimi (s Mercedesem) nějakou dobu budeme, máme smlouvu a nějakou dobu jsme o tom už mluvili.

V tuto chvíli nemáme co oznámit. Nemohu to rozvést nijak podrobněji.

V tuto chvíli máme kontrakt, který kryje následující tři sezóny a my do příštího roku rozhodně půjdeme s Mercedesem. Máme s nimi dlouhé a úspěšné partnerství."

Whitmarsh také dodal, že potenciální příchod nových dodavatelů motorů je pro Formuli 1 dobrý. V příštím roce si totiž současných 11 týmů budou mezi sebe muset rozdělit Mercedes-Benz, Ferrari a Renault.

"Četli jsme zprávy o Porsche, Hyundai a Hondě a já myslím, že je potřeba je povzbudit," prohlásil Whitmarsh.

"Sport potřebuje, aby přišly nové automobilky a pokud tomu můžeme nějakým způsobem pomoci, učiníme tak, ale v tuto chvíli se skutečně zaměřujeme na své partnerství (s Mercedesem), které je po dlouhou dobu dobrým partnerstvím.

Pokusíme se s nimi v budoucnu vyhrávat šampionáty."