Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Z Magny-Cours odjíždí jezdci týmu P1 Motorsport bez bodu

Z Magny-Cours odjíždí jezdci týmu P1 Motorsport bez bodu

Pátý podnik Světové série Formule Renault 3.5.

Na závodní trati ve francouzském Magny-Cours, kde se do roku 2008 jezdily závody formule 1, se pilotům britského týmu P1 Motorsport nedařilo. V pátém podniku Světové série Formule Renault 3.5 se nepodařilo Janu Charouzovi ani Walteru Grubmüllerovi jun. probít na bodované pozice.

Nováčkovská sezona není jednoduchá v žádném šampionátu a platí to samozřejmě i o Formuli Renault 3.5. Pátý podnik seriálu zavítal na známý okruh ve francouzském Magny-Cours, Jan Charouz a Walter Grubmüller jun. však měli s touto tratí dosud jen omezené zkušenosti. Se všemi jezdci si navíc pořádně pohrálo rozmarné počasí. V těchto podmínkách nebylo snadné zvolit správné obutí a celá řada závodníků se nevyvarovala větších či menších chyb. Na Jana s Walterem se tentokrát přilepila smůla.

Rakouský jezdec musel už ve čtvrtek vyhledat lékařskou pomoc poté, co se mu udělalo špatně z jídla, které snědl v Nevers. Páteční volné tréninky tak neabsolvoval ve stoprocentní kondici. Do rytmu se těžko dostával i český závodník. V sobotní kvalifikaci Jan Charouz chyboval a do prvního víkendového závodu startoval až z posledního místa. Během závodu dokázal postoupit na dvacátou pozici, ale nakonec musel předčasně skončit. Do cíle nedojel ani Walter Grubmüller.

V nedělní kvalifikaci obsadili jezdci týmu P1 Motorsport šestnácté (Charouz) a dvacáté (Grubmüller) místo. Rakouský jezdec byl ale z rozhodnutí sportovních komisařů odsunut až na poslední místo startovního roštu. Jan Charouz se v závodě držel za skupinou bojující o jedenácté až patnácté místo a v patnáctém kole se pokusil zaútočit na jezdce před sebou. Útok mu ale nevyšel podle představ a český jezdec se propadl na sedmnáctou příčku, která mu patřila i v cíli. Walter Grubmüller jun. dojel do cíle na šestnáctém místě.

Mladíci ve službách stáje P1 Motorsport odjíždí z Francie sice bez bodu, ale s důležitými zkušenostmi, které budou potřebovat do dalších závodů letošní sezony i pro sezonu příští.

Jan Charouz: "Prožil jsem opravdu špatný závodnický víkend. Tentokrát se nám nepovedlo vůbec nic. Nelze určit jednu příčinu, spíš se sešlo vše dohromady. Nepřálo nám počasí, měli jsme smůlu a ani já jsem se nemohl dostat do ideálního závodnického tempa a cítil jsem se unavený. Samozřejmě jsem velice zklamaný a pevně věřím, že v dalším podniku World Series by Renault se vše obrátí k lepšímu."

Walter Grubmüller jun.: "Podle předpovědi mělo po startu závodu začít pršet, proto jsme obuli mokré gumy. Ale ukázalo se, že to nebylo dobré rozhodnutí. Při povinné zastávce jsme tak místo dvou pneumatik, které se musí vyměnit podle pravidel, přezouvali všechna čtyři kola na slicky. I když nás to stálo nějaký čas, posunul jsem se na šestnáctou pozici. Zajížděl jsem pak dobré časy, ale na vylepšení mého umístění to nestačilo. Pozitivní je, že jsem mohl získat zkušenosti na trati, na které jsme netestovali. To se mi bude pro příští sezonu hodit."

Další podnik Světové série Formule Renault 3.5 se uskuteční ve dnech 2. až 4. července na maďarském Hungaroringu. 

Výsledky 1. kvalifikace najdete ZDE
Výsledky 1. závodu
najdete ZDE

Výsledky 2. kvalifikace najdete ZDE
Výsledky 2. závodu
najdete ZDE

Kompletní výsledky WSR najdete ZDE

Jan Charouz
Jan Charouz
Jan Charouz
Jan Charouz
Walter Grubmüller jun.
Walter Grubmüller jun.