Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zemřel Tom Walkinshaw

Zemřel Tom Walkinshaw

Úspěšný majitel závodních týmů podlehl rakovině.

Bývalý závodník a majitel řady týmů Tom Walkinshaw zemřel. Brit ve svých šedesáti let podlehl rakovině.

Walkinshaw ve své kariéře působil v několika týmech Formule 1, jmenovitě Benettonu, Ligieru a Arrowsu. Svých největších úspěchů však dosáhl se sportovními vozy, především značky Jaguar.

Ze začátku byl Walkinshaw poměrně úspěšným závodníkem, když v roce 1969 vyhrál skotskou Formuli Ford. Následně se přesunul do cestovních vozů, kde byl jak jezdcem, tak posléze také majitelem týmu TWR.

Vrcholem jeho závodnické kariéry byl titul evropského šampiona cestovních vozů pro Jaguar v roce 1984, přičemž následovaly roky vedení stáje TWR ve sportovních vozech.

Prototypy TWR Jaguar skupiny C získaly tři tituly v Mistrovství světa sportovích vozů a triumfovaly v Le Mans v letech 1988 a 1990.

Walkinshaw se pak v roce 1991 přesunul k Benettonu do Formule 1. Přivedl s sebou také Rosse Brawna, který pro jeho tým TWR předtím navrhoval sportovní vozy. Tím začala Brawnova legendární spolupráce s Michaelem Schumacherem.

Po kontroverzní sezóně 1994 byl Walkinshaw přesunut do týmu Ligier, také pod vedením majitele Benettonu Flavia Briatoreho. Toto spojení však nemělo dlouhého trvání a Walkinshaw koupil většinový podíl ve stáji Arrows.

Pro sezónu 1997 angažoval novopečeného šampiona Damona Hilla, který za volantem arrowsu málem vyhrál Velkou cenu Maďarska. Arrows byl přitom jedním z prvních týmů, který začal používat pneumatiky Bridgestonu, nově příchozího do Formule 1. Walkinshaw totiž sehrál významnou roli v přesvědčování japonské značky, aby do sportu vstoupila o rok dříve, než původně plánovala.

Vedle svých aktivit ve Formuli 1 Walkinshaw nadále vedl svůj tým TWR, který například přivedl značku Volvo do Britského mistrovství cestovních vozů, původně dokonce s modelem kombi, a nakonec jej dovedl k titulu.

Finanční problémy však v roce 2002 ukončily jak působení Arrowsu, tak TWR, Walkinshaw ale v motorsportu zůstal a angažoval se ve vedení týmu v australském seriálu V8 Supercars.

Letos naposledy navštívil Formuli 1, když se byl podívat na Velké ceně Velké Británie.