Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Zemřel Jacques Swaters

Zemřel Jacques Swaters

Belgičan absolvoval v 50. letech sedm závodů Formule 1.

Bývalý pilot Formule 1 Jacques Swaters dnes zemřel ve věku 84 let. Belgičan se v královské motoristické disciplíně objevil v 50. letech, kdy absolvoval sedm velkých cen.

Narozen roku 1926 v Bruseli, Swaters zahájil svou závodní kariéru v závodě 24 hodin Spa-Francorchamps 1948, když se střídal s Paulem Frerem ve voze značky MG.

Ve Formuli 1 debutoval ve Velké ceně Německa 1951 na Nürburgringu, když zaskakoval za zraněného Andrého Pilleteho v týmu Ecurie Belgique, který sám pomáhal založit.

Poté se zúčastnil ještě dalších šesti velkých cen, přičemž nejlepšího výsledku dosáhl právě na Nürburgringu, když dva roky po svém debutu dojel sedmý.

Swaters pak více úspěchů posbíral se sportovními vozy. V roce 1954 totiž skončil čtvrtý v Le Mans a třetí v Remeši, v obou závodech za volantem Jaguaru C-Type.

Na základě těchto výsledků se rozhodl ve vytrvalostních závodech pokračovat a v roce 1955 byl v onom tragickém závodě v Le Mans třetí.

Později byl spoluzakladatelem slavného týmu Ecurie Francorchamps a provozoval také vozy značky Ferrari, byl totiž blízkým přítelem Enza Ferrariho.