Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Závěrečné testy přesměrovány do Barcelony

Závěrečné testy přesměrovány do Barcelony

Týmy tak nevyzkouší pneumatiky Pirelli v horkých podmínkách.

Závěrečné předsezónní testy proběhnou na Katalánském okruhu. Dohodly se na tom týmy po dnešním oznámení o zrušení testů a závodu v Bahrajnu kvůli politické situaci v zemi.

Bahrajnský okruh Sakhir měl hostit závěrečnou sérii testů ve dnech 3. až 6. března, o týden později pak také úvodní podnik letošní sezóny Formule 1.

Obě události však musely být zrušeny kvůli neutuchajícím protivládním protestům a střetům bahrajnské policie s demonstranty, které už si vyžádaly několik lidských životů.

Náhradní testování na Katalánském okruhu proběhne od 8. do 11. března. Letošní sezóna Formule 1 pak začne Velkou cenou Austrálie, jejíž program startuje volnými tréninky v pátek 25. března.

"Je to samozřejmě velké zklamání pro všechny zúčastněné v organizaci toho podniku, ale je jasné, že závodit v Bahrajnu by bylo v tuto chvíli nevhodné vzhledem k aktuálním okolnostem," řekl výkonný ředitel týmu Williams Adam Parr.

"Je vždy v zájmu Williamsu být pozitivním přínosem pro země, ve kterých závodíme, a proto plně podporujeme rozhodnutí korunního prince zrušit test a nadcházející Velkou cenu Bahrajnu. Nyní se těšíme na začátek sezóny v Melbourne a návrat do Bahrajnu ve vhodnou dobu."

Zrušení testů v Bahrajnu znamená, že týmy před začátkem sezóny nejspíše nebudou mít možnost vyzkoušet nové pneumatiky Pirelli také za horkých podmínek.

"Upřímně, je to pro nás velká škoda," řekl pilot Toro Rosso Jaime Alguersuari. "Myslím, že by to měla být velká škoda pro všechny. Je to opravdu dobrá příležitost vidět, jak tyto pneumatiky fungují za různých teplot, za většího horka, různých úrovní vlhkosti. Je to pro nás docela kritické, pokud tento test neabsolvujeme."