Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sobotní postihy za porušení večerky odvolány

Sobotní postihy za porušení večerky odvolány

Red Bull, Mercedes a Virgin dostaly své žolíky zpět.

Red Bull, Mercedes a Virgin dostaly zpátky jednu ze svých čtyř možností beztrestně porušit pravidlo nočního klidu, které vstoupilo v platnost na začátku letošní sezóny. Členové těchto týmů, kteří se na okruhu objevili v době, kdy na něm podle pravidel ještě neměli co dělat, totiž podle zmíněných stájí nebyli přímo spojeni s provozem vozů.

Jako první se odebrání svého žolíka zbavil Red Bull, který v diskuzi s FIA argumentoval tím, že se jeho lidé, kteří se v inkriminovanou dobu v areálu okruhu objevili, starají o marketing, nikoliv o provoz vozů. Jednalo se prý totiž o členy společnosti Infiniti, která je sponzorem Red Bullu.

FIA nesouhlas stáje z Milton Keynesu uznala a jednoho ze čtyř žolíků, tedy volných možností porušení pravidla nočního klidu vrátila. Red Bullu tak pro posledních pět velkých cen letošní sezóny stále zbývají žolíky dva.

Podobně se pak proti postihu ohradily také Mercedes a Virgin, které také při jednání s FIA prokázaly, že lidé, kteří za jejich porušení pravidel mohli, jsou spojeni s obchodními aktivitami týmu, nikoliv závodními.

I v jejich případě pak FIA své sobotní rozhodnutí přehodnotila a po jednom žolíku vrátila. Mercedesu tak pro zbytek sezóny zbývají tři, Virginu všechny čtyři.