Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Marussia letos nebude používat KERS

Marussia letos nebude používat KERS

"Hledáme sekundy, ne desetiny."

Marussia se rozhodla, že v letošní sezóně nebude používat systém rekuperace kinetické energie, tzv. KERS. Její pozornost se totiž bude soustředit na daleko větší pokroky v jiných oblastech.

Stáj se chce pod dohledem svého technického konzultanta Pata Symondse a s využitím spolupráce s týmem McLaren výrazně zlepšit a odlepit se ode dna výsledkové listiny, snaha vyvinout a zakomponovat systém KERS by přitom mohla tým pracovně přetížit.

Ačkoliv nepoužívání systému bude znamenat ztrátu několika desetin na kolo oproti soupeřům, kteří KERS ve svých vozech mít budou, stáj věří, že nemuset vkládat velké úsilí do této komplikované technologie se z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Šéf týmu John Booth řekl, že rozhodnutí nezávodit se systémem KERS bylo přijato kvůli letošnímu úkolu udělat výrazný krok vpřed.

"Vzhledem k pokroku, který se letos chystáme udělat, se musíme předně soustředit na aerodynamiku, jelikož tam můžeme získat daleko víc," řekl Booth v rozhovoru pro Autosport. "Hledáme sekundy, ne desetiny."

Booth také podotkl, že jedním z velkých důvodů pro rozhodnutí nevyužívat systému KERS je rozpočet, který by vývoj této technologie výrazně zatížil.

"Náš širší pohled na KERS je ten, že zatímco podporujeme koncept regenerativního brzdění jakožto iniciativu pro ochranu životního prostředí, současná technologie je neuvěřitelně nákladná. Představovala by významnou část našeho pracovního rozpočtu, což není v souladu s naším původním záměrem být nízkonákladovým týmem F1 v éře omezování výdajů."

Letošní monopost Marussie se poprvé objeví při závěrečných předsezónních testech na Katalánském okruhu nedaleko Barcelony, které začínají 1. března.