Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Franchitti podruhé vítězem závodu série IRL

Franchitti podruhé vítězem závodu série IRL

Honda Indy 225 v Pikes Peak kořistí skotského pilota

Přestože se všeobecně očekávalo pokračování souboje mezi Buddy Ricem a Tony Kanaanem, všem tentokrát ukázal v Pikes Peak záda Skot Dario Franchitti. Dosáhl tak už svého druhého letošního vítězství v sérii a prolomil snad definitivně smůlu, která ho v IRL provázela. Dalšího slušného výsledku dosáhl druhým místem Adrian Fernandez a třetí dojel Dan Wheldon. Tony Kanaan skončil pátý a Rice dopadl ještě hůře, protože nedojel do cíle.

Závod byl poprvé přerušen už v prvním kole, když na protilehlé rovince havaroval Rice a závod pro něj skončil. Nebude na Pikes Peak asi vzpomínat v dobrém. Po nevydařeném tréninku a odvolané kvalifikaci startoval z prostředku pole a nakonec odjel polovinu kola. Po restartu se na čele usadil Kanaan před Franchittim,Wheldonem, Meirou a Fernandezem. Ten se v úvodní části závodu postaral o vzrušení na špici, když překonal Meiru a pokusil se předjet i Wheldona. Brzy se ukázalo, že vůz Tony Kanaana se v turbulentním proudění chová hůře než vůz Franchittiho. Když totiž vedoucí skupina dojela první jezdce o jedno kolo, Franchitti se přehnal přes Kanaana a začal si rychle budovat náskok.

Rovněž Fernandez se posunul před Wheldona, ale nejrychlejší a nejlépe ovladatelné vozy mělo v této fázi zřejmě duo jezdců stáje Penske. V 50. kole už byli Hornish i Castroneves v první pětce, o deset kol později už Hornish vedl a začal se svým pronásledovatelům vzdalovat. V 70. kole už byl na druhém místě Castroneves a vše vypadalo pro Penskeho jezdce skvěle. První série zastávek v boxech trochu zamíchala pořadím, ale jakmile se vše urovnnalo, na čele se brzy znovu objevili Hornish a Castroneves. Na třetím místě už jel Thomas Scheckter, který startoval až z 13. pozice a znovu dokazoval, že dokáže být velmi rychlý.

Žlutá světla, která se rozsvítila v 120. kole přibrzdila především Hornishe, který tou dobou dokázal ujíždět všem ostatním. Všichni jezdci ve vedoucí skupině se rozhodli využít žluté fáze k tankování a ve 123. kole zamířili do boxů. Tak se na čele objevila skupina Giaffone, Manning a Sharp. Brzy se však na čele objevila skupina, ve které byli opět Franchitti, Scheckter, Hornish a Castroneves. Ve 140. kole vedl Franchiti jasně před Scheckterem a Hornishem. Boj těchto dvou jezdců o druhé místo skončil ve 158. kole havárií Hornishe v zatáčce č. 4. Následná žlutá fáze pak opět vedoucí skupině posloužila pro tankování a výměnu pneumatik. Scheckter, jehož vůz byl rovněž poškozen, už z boxů nevyjel.

Ve 168. kole byl závod znovu odstartován a stejně jako v minulém závodě se Adrian Fernandez pokusil dostat na vedoucí pozici ihned po restartu. Tentokráte však na Franchittiho nestačil a musel se spokojit s druhým místemí. Za nimi se však znovu tvrdě bojovalo a Kanaan, který byl po restartu třetí, začal ztrácet. Dostal se před něj postupně Wheldon a nakonec i Manning. Nejrychlejším jezdcem konce závodu se však stal Jacques Lazier, který se dokázal probít z 14. místa na osmé.

Franchiti nakonec své první místo uhájil a cílem projel před Fernandezem, Wheldonem, Manningem a Kanaanem. Tomu páté místo stačilo k tomu, aby dále zvýšil svůj náskok v celkovém hodnocení seriálu, neboť jeho nejbližší konkurent Rice nedojel.

Indy Racing League pokračuje dalším závodem již příští víkend závodem v Nazarethu.

p.
 Jezdec  Tým
Ujeto/ztráta
1.
 D.Franchitti  Andretti Green Racing
225 kol
2.
 A.Fernandez  Fernandez Racing
2.2429
3.
 D.Wheldon  Andretti Green Racing
2.6587
4.
 D.Manning  Target Chip Ganassi
2.9277
5.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
7.5152
6.
 H.Castroneves  Marlboro Team Penske
10.7541
7.
 V.Meira  Team Rahal
11.5000
8.
 J.Lazier  Patrick Racing
17.1924
9.
 B.Herta  Andretti Green Racing
1 kolo
10.
 A.Barron  Red Bull Cheever Racing
1 kolo
11.
 E.Carpenter  Red Bull Cheever Racing
1 kolo
12.
 T.Bell  Panther Racing
2 kola
13.
 K.Matsuura  Aguri Fernandez Racing
4 kola
14.
 M.Taylor  Access Motorsport
4 kola
15.
 S.Sharp  Kelley Racing
4 kola
16.
 F.Giaffone  Dreyer Racing
6 kol
17.
 T.Scheckter  Panther Racing
odstoupil
18.
 S.Hornish Jr.  Marlboro Team Penske
havárie
19.
 T.Takagi  Mo Nunn Racing
odstoupil
20.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi
odstoupil
21.
 A.J.Foyt IV  A.J. Foyt Enterprises
odstoupil
22.
 B.Rice  Team Rahal
havárie

Všechny časy neoficiální