Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Ve WTCC letos poprvé s hmotnostními kompenzacemi

Ve WTCC letos poprvé s hmotnostními kompenzacemi

Na Slovakia Ringu si polepší BMW a LADA.

Během třetího závodu letošního ročníku šampionátu FIA WTCC, který se pojede o tomto víkendu na Slovakia Ringu, vstoupí do hry systém hmotnostních kompenzací pro vozy jednotlivých značek.

Systém kompenzací, nebo chcete-li penalizací má za úkol vyrovnávat během sezóny výkony vozů a přispívat k zajímavosti závodů. Je jisté, že tento a obdobné systémy (jako je používán například v britském mistrovství BTCC), mají své zastánce i odpůrce, to že přispívají k vyrovnávání výkonnostních rozdílů, je však nesporné.

Algoritmus výpočtu používaný v seriálu WTCC bere do úvahy jednak dva nejlepší časy vozů dané značky v kvalifikacích a pak rovněž dva nejrychlejší časy dvou nejrychlejších vozů dané značky ve dvou předešlých závodech.

Pro závod na Slovakiaringu byl jako referenční model zvolen Chevrolet Cruze 1.6T a vozy této značky proto pojedou s maximální přidanou zátěží 40 kg (minimální hmotnost vozu + 40 kg). Vozy SEAT León WTCC a Honda Civic nastoupí do závodu bez hmotnostních změn, minimální hmotnost vozů BMW 320 TC a LADA Granta bude snížena o 20 kg.

Hmotnostní kompenzace pro Slovakia Ring
+ 40 kg : Chevrolet Cruze 1.6T
± 0 kg : Honda Civic S2000, SEAT León WTCC
- 20 kg : BMW 320 TC, LADA Granta