Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren představil svůj letošní model MP4-29

McLaren představil svůj letošní model MP4-29

Vůz byl vyveden ve stříbrném zbarvení bez sponzorů.

McLaren se stal prvním týmem, který oficiálně prezentoval svůj letošní monopost Formule 1, když přes internet představil MP4-29.

Stáj z Wokingu měla být původně prvním týmem, který veřejnosti ukáže letošní model svého vozu. Vypuštěním prvních, byť jen počítačových, snímků do světa jej však již předběhly Force India a Williams.

MP4-29 má, stejně jako ostatní vozy, výrazně změněný design špičky vozu, když je nos na špici výrazně zúžený. Týmy tak reagují tímto kontroverzním řešením na nová pravidla, která je nutí projít přísnějšími nárazovými testy.

Vůz byl na oficiální prezentaci vyveden ve stříbrném zbarvení s několika nápisy MP4-29 bez jakýchkoliv sponzorů.

McLaren na začátku týdne potvrdil, že svého nového sponzora na prezentaci vozu neoznámí. Po sedmi letech od McLarenu coby hlavní sponzor po loňské sezóně odešla společnost Vodafone, avšak podle slov týmu mají sponzorské zázemí silnější než kdy předtím.

První, i když zatím stále neoficiální, oznámení týmu přišlo již ráno, kdy bylo oznámeno, že z pozice šéfa týmu Lotus odchází Eric Boullier a stane se nástupcem současného šéfa týmu McLaren Martina Whitmarshe.

Ačkoliv McLaren dal najevo, že během představení MP4-29 zpráva o angažování Boulliera nebude potvrzena, podobné změny se po návratu Rona Dennise do čela skupiny McLaren dají očekávat.

McLaren má za sebou jednu z nejméně úspěšných sezón v historii týmu, když se během sezóny 2013 ani jeden z jezdců nedostal na stupně vítězů.

Po jednom roce působení u týmu se z Wokingu musel odporoučet Sergio Pérez, kterého nahradil loňský šampion Světové série Formule Renault 3.5 Kevin Magnussen. Mistr světa z roku 2009 Jenson Button si své místo udržel také pro svou pátou sezónu u McLarenu.

McLaren bude letos naposledy poháněn motory Mercedes, které jsou v útrobách vozů z Wokingu od roku 1995. Od sezóny 2015 bude obnoveno partnerství McLarenu s japonskou Hondou, která se coby výrobce motorů vrátí do Formule 1.