Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zasedání Strategické skupiny F1 skončilo

Zasedání Strategické skupiny F1 skončilo

FOTA skončila definitivně.

Dnes se konalo setkání Strategické skupiny FIA a přineslo hned několik důležitých rozhodnutí.

Členové skupiny se shodli na mírné úpravě kvalifikačních pravidel. Týmy si odsouhlasily vyčlenění extra sady pneumatik, určenou pouze pro jízdy v Q3. Další změna se dotkne i závodů, protože týmy, které se dostanou do Q3, budou v neděli startovat na pneumatikách, na kterých dosáhli nejlepší čas v Q2. Tím se zachová šance slabších vozů uspět na základě odlišné závodní strategie, než s jakou do závodu půjde nejlepších 10 vozů a zároveň se zabrání tomu, aby trať během Q3 zela prázdnotou. To se od příchodu Pirelli do sportu stávalo často, protože týmy, které neměly ambici zabojovat o nejvyšší příčky, raději v Q3 nejezdily a získaly tak možnost v neděli odstartovat na nepoužitých pneumatikách.

Kromě toho se upravila i délka jednotlivých částí kvalifikace. Q1 bude o dvě minuty kratší - 18 minut, Q2 nadále potrvá 15 minut a Q3 byla prodloužena na 12 minut. Toto pravidlo jednomyslně odsouhlasili všichni členové Strategické skupiny F1, třeba ale podotknout, že v ní kromě zástupců FIA a FOM zasedají už jen zástupci Red Bullu, Ferrari, Mercedesu, McLarenu, Lotusu a Williamsu. Majitelů nejslabších týmů, kterých vozy se obvykle do záběrů kamer dostávají jen během Q1, se na názor pravděpodobně nikdo neptal.

Kromě toho Strategická skupina F1 zamítla návrhy FOM a týmů Renaultu.

Ecclestoneův FOM se pokoušel prosadit pravidlo, podle kterého by se dvojité body udělovaly za poslední tři velké ceny, nikoliv pouze za poslední. Brit svůj nápad hájil tím, že by to bylo spravedlivější, než udělovat dvojnásobek bodů pouze v Abú Zabí. Avšak aby úprava pravidel prošla, potřeboval by jednomyslnou podporu všech zúčastněných, kterou však nezískal.

Nakonec Strategická skupina řešila návrh týmů Red Bull a Lotus, které navrhly odložit homologaci motorů o 2 až 3 měsíce. Návrh se ale nesetkal s pochopením ostatních týmů a byl vetován.

Úpravu kvalifikačního formátu ještě musí odsouhlasit Komise F1 i Světová motoristická rada FIA. To je však vzhledem k účasti Jeana Todta na setkání Strategické skupiny už jen formalitou.

Za zmínku ještě stojí, že právě dnes ukončila činnost organizace týmů formule 1 - FOTA. Ta měla původně zajišťovat spolupráci všech týmů Formule 1 a zároveň se stát protiváhou k majiteli komerčních práv - FOM a Mezinárodní automobilové federací FIA. FOTA už během vyjednávání o nové dohodě Concorde mezi týmy, FIA a FOM přišla o čtyři členy - Ferrari, Sauber, Red Bull a Toro Rosso. Ecclestone a Todt pak chytře nabídli šesti nejvýznamnějším týmům křesla v Strategické skupině a FOTA od té doby už prakticky existovala jen na papíře. Jedinou její činností bylo pořádání setkání s fanoušky.