Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Panis: Z Formule 1 jsou vytrvalostní závody

Panis: Z Formule 1 jsou vytrvalostní závody

Zklamalo ho šetření paliva i nový zvuk.

Mezi kritiky nové tváře Formule 1 se zařadil i Olivier Panis. Bývalý závodník soutěžil v F1 ještě v době, kdy vozy poháněly ohlušující motory V10 s třílitrovým obsahem. Francúz byl zvukem nových hybridních šestiválců šokován a cítí frustraci z toho, že Formule 1, jakou ji znal on, již neexistuje.

"Myslím, že zvuk byl součástí Formule 1, protože vám umožňoval pocítit sílu těchto strojů a to se nyní z okruhů vytratilo", řekl Panis pro francouzská média.

Bývalému závodníkovi se nelíbí ani nový přístup k závodění, kvůli kterému jezdci nemohou jezdit celou dobu naplno a jsou omezováni množstvím paliva v nádržích: "F1 už není tím, čím bývala. Dříve to byly sprinty, kde šel každý naplno, ne maratony. Nyní se Formule 1 změnila na vytrvalostní závody. Jezdci musí dávat pozor na pneumatiky, palivo, stav baterií a celkově je jízda komplikovanější."

Na otázku, jak by mohla F1 vyhovět všem a přitom zůstat ekologická, Francouz odpověděl: "Říká se, že elektromobily jsou součástí naší budoucnosti, ale já o tom nejsem zcela přesvědčen. Kdyby opravdu všichni začali jezdit v autech na elektřinu a spolu s nimi i hromadná doprava, co budeme dělat se všemi těmi použitými bateriemi?

A Formule 1 i tak nikdy nebyla "zelená". Vždy byla synonymem výkonnosti a to na ní fanoušci milovali."