Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Marussia definitivně skončila

Marussia definitivně skončila

Majetek půjde do dražby, zaměstnanci dostali výpověď.

Správci mateřské společnosti Marussie F1 ukončily její činnost a propustili všechny zaměstnance.

Manor Grand Prix Racing, mateřská společnost týmu F1, přešla pod kontrolu správců týden před Velkou cenou USA. Ti se snažili týmu najít bohatého kupce, který by byl ochotný převzít celou společnost i s jejími dluhy, ale žádného nenašli.

Geoff Rowley, správce: "Je samozřejmě velmi politováníhodné, že společnost významná pro britský i světový motorsport musí ukončit svou činnost a zavřít brány."

Marussia byla jedním ze tří nových týmů, které se ke sportu připojily na začátku sezóny 2010. V době přístupových jednání však FIA plánovala zavést rozpočtový strop, nebo jinak omezit náklady týmů. Na utrácení desítek a stovek milionů eur nebyl ani jeden z majitelů malých týmů připraven a jako první to pocítili zaměstnanci týmu HRT, které zbankrotovalo už v roce 2012. Třetím týmem byl Lotus/Caterham, kterému už také došly peníze, ale ještě se definitivně nevzdal.

Tým z Banbury vznikl jako Manor, ale ještě před prvním startem se přejmenoval podle hlavního sponzora na Virgin. Později do týmu vstoupil ruský investor Andrej Čeglakov a stáj se přejmenovala na Marussia Virgin Racing a od roku 2012 už zůstala jen Marussia. Tým měl být propojen se stejnojmenným ruským výrobcem supersportů, ale ten nikdy nesehnal dostatek objednávek, aby mohl začít s výrobou svých modelů a činnost ukončil v dubnu tohoto roku.

Marussia letos zažila své nejkrásnější chvíle, kdy Jules Bianchi dokázal získat první (a jediné) dva body v historii týmu a to rovnou na legendární trati v Monaku. Lotos ale přišly i nejsmutnější chvíle, kdy Jules Bianchi havaroval v japonské Suzuce a musel být převezen do blízké nemocnice, kde dodnes leží v bezvědomí.

Celkově se stáj zúčastnila pěti sezón F1, 93 velkých cen a na start se v jejích barvách postavilo 6 jezdců. Poslední šancí zůstává možnost, že sídlo i vybavení týmu odkoupí nový zájemce o vstup do F1.