Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Symonds: Současný obchodní model není udržitelný

Symonds: Současný obchodní model není udržitelný

Williams na pomezí dvou velmi odlišných světů.

Technický ředitel Williamsu přiznal, že finančně se ještě nemohou srovnávat se 4 největšími a nejsilnějšími týmy F1 - Mercedesem, Red Bullem, Ferrari a McLarenem a posun z loňského 3. místa výš nebude jednoduchý ani levný. Zároveň však nečelí takovým finančním problémům jako Lotus, Force India a Sauber, ale přesto by si přáli změnu systému rozdělování příjmů sportu, více transparentnosti a více peněz pro menší týmy.

"Současný obchodní model není udržitelný, klidně ho můžeme nazvat velkým chaosem," řekl Pat Symonds. "Chybí však vůle sednout si a vyřešit to. Velkým problémem je netransparentnost a někteří lidé to nechtějí řešit, chrání si své pozice. Samozřejmě, dělají si svou práci. Lidé od Ferrari nepřijdou a neřeknou: "Lidi, máme příliš mnoho peněz, tak vám nějaké dáme." To se nikdy nestane.

Potřebujeme začít s čistým listem papíru, ale nemůžeme, dokud nevyprší aktuální obchodní dohoda. Nechápejte mě špatně, jsem za meritokracii (vládu nejschopnějších), ale současný systém je příliš nakloněn ve prospěch špičky. Říká se, že na vrcholu F1 je to velmi náročné, ale na dně je to ještě těžší. Musíme myslet také na náš byznys a bohužel, momentálně je sotva udržitelný. Je tragédií, že dva týmy jsou už pryč a další tři se potýkají s vážnými problémy."