Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Monaka očima návštěvníků

Velká cena Monaka očima návštěvníků

Fotoreportáž z Monte Carla objektivem Zdeňka Gerži.

Text: Mgr. Zdeněk Gerža

V neděli 24.5.2015 se opět v Monaku jela kultovní a nostalgická,tradičně nejpomalejší Velká cena F-1. Závod který si nikdy nemůže stěžovat na nezájem diváků. Závod který je zároveň společenskou událostí,  na které se setkává mezinárodní smetánka.

Kde jinde než na tomto městském okruhu lze potkat startéra všech formulových závodů? Požádat o podpisy šéfy stájí i samotné závodníky?

Ideálními dny na získání autentických podpisů hvězd formule 1, jsou středa a pátek. Středa je posledním dnem, kdy je volně otevřené celá boxová ulička. Páni závodníci odcházejí a přicházejí. Občas se některý uvolí a přistoupí k zídce s diváky, aby rozdal podpisy.

To v pátek se na rozdíl od jiných dnů, nikde na tribunách nic neplatí. Tento den obstarávají show pro diváky na tribunách jezdci seriálu Porsche Mobil1 Supercup a serie GP 2. Je pravdou, že vozy F2 si nic nezadají s pravými F1. Navíc chlapci jsou draví a ve vozech závodí opravdu ostře. Požduchují se v nich na závodní dráze i v boxech. A tak se lehce stane, že některý vůz si prohlédne zatáčku u kasina z háku jeřábu.

Po obědě se pak do boxové uličky dostanou pouze majitelé nejdražších vstupenek. Ovšem to už tady na rozdaných kartičkách nadělují  podpisy opravdové hvězdy. Filipe Massa, Valtteri Botas,Danil Ricciardo nebo Daniil Kvyat. Tradičně zavítal i Jackie Stewart. Po několika na podpisy hubených letech vzal tentokrát celou uličku z kraje a opravdu všem nadělil podpis. Nebo se mistr nechal společně vyfotit. Je pravdou, že závodníci nové generace rozdávají pouze tzv. parafy. Jackie dává celý svůj podpis, který má formu a vzhled. Zájem v boxech vzbudila i poctivá rozcvička mechaniků stáje Ferrari. Těsně před tréninkem výměny kol.

Nedělní závod. To už je svátek. Nicméně na autentické fotografii je stav prodaných vstupenek v 13:00 hod. Zdaleka není vyprodáno. Je 13:45 a všechny vozy jsou na startu. Páni závodníci se scházejí ke společné fotografii s monackým knížetem. Sebastian Vettel je natolik koncentrován do sebe,  že kníže pán stojící hned za ním jej musí poklepat na rameno a nabídnout mu pravici. Je 13:50 a jeden z vozů Ferrari stojící na startovním roštu nemá nasazena kola. Za pár sekund je všechno jinak. Samotný závod se dá sledovat z tribun nebo na obrazovce ve fan zóně. Zde si lze v atmosféře závodu vyzkoušet na čas nasazování opravdových kol na opravdové Ferrari.

Po závodech se jezdci tradičně scházejí s TV reportéry v padoku jezdců. Samozřejmě v nejvyšším kurzu jsou 3 nejlepší tohoto dne. Závodnická legenda Alain Prost  pak hodnotí závod v přímém TV  vstupu s panoramatem Monaka za zády. Ve VIP zóně se pak setkávají význačné osobnosti, které závod navštívily. Lze potkat vždy usměvavého Davida Coultharda,  projde tudy i robustní  Vijay Mallya, šéf teamu Sahara Force India. Do padoku jezdců zavítala i černá hvězda  Juventusu  Paul Pogba. Rádi se s ním vyfotili i členové teamu Ferrari. Letos ovšem překvapil  Lewis Hamilton. Zřejmě nebyl po závodě v dobrém rozmaru. S dvěma členy ochranky vytvořil tzv. "vláček". Před sebou jdoucímu dal ruku na rameno,  za ním jdoucí člen dal ruku na rameno jemu a Lewis se skloněnou hlavou,  aby unikl fotografování, takto prošel VIP zonou. Odpovědí mu bylo kolektivní  bručení. Někdo zvolal "Go Home! "

Ale to už nad městem pomalu zapadá sluníčko. Začíná obrovská párty. Pivo i šampaňské teče, a to přímo na závodní dráze, proudem. Jak je patrno z autentické fotografie, nalévat  šampus z 5l lahve chce už praxi a je třeba ji uchytit podobně  jako koštýř moravský. Mezitím se už před kasínem sjíždějí excelentní automobilové lahůdky. Koenigsegg, McLaren, Bentey. Je třeba roztočit rulety a vyměnit bankovky za žetony.