Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Sezóna 2016 může skončit v Malajsii

Sezóna 2016 může skončit v Malajsii

Singapur a Malajsie by nebyly dobrými sousedy.

Je velmi pravděpodobné, že sezóna 2016 nebude končit v listopadu ale v prosinci a ne v Abú Dhabí ale v Malajsii.

Kalendář už předběžně schválený FIA zahrnuje 21 velkých cen od dubnové VC Austrálie až po listopadovou VC Abú Zabí. Extrémně hustý kalendář zahrnuje několik závodů oddělených pouze týdenní přestávkou, a přesto ponechává prostor pouze na třítýdenní velkou letní přestávku. Problémem se ukázalo být, že z geografických sousedů Malajsie a Singapuru se staly sousedé i v kalendáři F1. Na městském okruhu Marina Bay se mělo jet 18. září a v Sepangu 25. září, protože jeho původní místo na začátku sezóny obsadí VC Ruska.

Jenže hlavně organizátoři z městského státu Singapur se obávají, že na jižním cípu Zadní Indie není dostatek fanoušků na naplnění tribun dvou okruhů pořádajících závody pouze s týdenním odstupem. Zároveň je zde zájem týmů F1 zachovat alespoň čtyřtýdenní letní přestávku s dvoutýdenním povinným přerušením prác v továrnách. Pouze díky tomu si může zaslouženě odpočinout jak personál létající s týmem po celém světě, tak i zaměstnanci nadčasující v továrnách a kancelářích.

Možné řešení? Posunout závod v Belgii o týden dozadu a stejně naložit i s následujícími závody v Itálii a Singapuru. Místo se uvolní přesunutím VC Malajsie na konec kalendáře, díky čemuž budou mít týmy dostatek času na přesun do japonské Suzuky. V Malajsii by se tedy závodilo 11. nebo možná už 4. prosince, čímž by se sezóna prodloužila pouze o jeden týden.

"Přesouváme Malajsii na pozdější termín, přesněji na prosinec, co nejdál od Singapuru," prozradil Autosportu Bernie Ecclestone. "V Malajsii byli spokojeni, ale Singapuřanům se to nelíbilo, takže jsme se podívali na možnosti. V této chvíli si nemyslím, že bychom potřebovali i další změny."

Zatímco bos F1 potřebuje pouze přemístění Malajsie, týmy zatlačí i na prodloužení letní přestávky.

"Dělá nám to starosti a určitě to předložíme na nejbližším setkání Strategické skupiny," řekla Claire Williams. "Nechceme se vzdát uzavírání fabriky. Pro každého v F1 je důležité mít přestávku a pokusíme se ji zachovat. Nejsem si jistá, jestli je to možné, rozhodne Bernie. Myslím, že Mr. E ještě celkem neuzavřel rozhovory s některými z organizátorů, což by nám mohlo dát trochu flexibility."

Zástupce šéfa Force Indie vysvětlil, že letní přestávka je velmi důležitá především pro menší týmy.

"Je mimořádně důležité, aby zůstala zachována letní přestávka a zavírání továren v dosavadní podobě. Především pro nezávislé týmy s jedním cestujícím týmem. Bez letní dovolené bychom museli najmout další lidi, což by samozřejmě bylo velmi nákladné," vysvětlil Bob Fernely. "Je na držiteli komerčních práv a FIA, aby se vyhnuli zásahům do letní přestávky. Základem má být nastavení přestávky a vystavění kalendáře kolem ní, ne naopak."

3. dubna

Austrálie

10. dubna

Čína

24. dubna

Bahrajn

1.  května

Soči

15. května

Španělsko

29. května

Monako

12. června

Kanada

26. června

Spojené království

3. července

Rakousko

17. července

Baku

31. července

Německo

7. srpna

Maďarsko

28. srpna

Belgie

4. září

4. září

Itálie

11. září

18. září

Singapur

25. září

25. září

Malajsie

9. října

Japonsko

23. října

USA (Austin)

30. října

Mexiko

13. listopadu

Brazílie

27. listopadu

Abú Zabí

4./11. prosince Malajsie