Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen přiznal chybu na startu

Räikkönen přiznal chybu na startu

Neposlušný prst zklamal miliony tifosi.

Kimi Räikkönen v Singapuru přiznal, že za zpackaný start do závodu v Monze nemohla technika, ale jeho prst.

Fin se před dvěma týdny poprvé v sezoně kvalifikoval do první startovní řady a radost byla o to větší, že to bylo na domácí půdě Ferrari. Po zhasnutí zelených světel se však pár vteřin nepohnul z místa a do první zatáčky najížděl jako poslední. Většina závodu pak byla o přebíjení se skrz peloton pomalejších vozů, což Räikkönenovi vyneslo páté místo v cíli, se kterým nemohl být spokojen ani on, ani Scuderia Ferrari, ani tifosi.

Jezdec se po závodě domníval, že na startovní rovince udělal všechno správně a selhala technika, ale Maurizio Arrivabene, šéf Scuderie z videozáznamu usoudil, že Räikkönenův prst na složitém volantu nedělal to, co dělat měl. Fin uznává, že jeho šéf měl nejspíš pravdu.

"Zůstal jsem v anti-stall režimu a důvod… Jsem si jistý, že jsem postupoval správně, ale prst jsem z nějakého důvodu nechal na druhé páčce v trochu špatné pozici," přiznává Räikkönen.

"Ale nakonec je jedno, co bylo příčinou. Musíme se z toho poučit. Škoda. Samozřejmě bylo zklamáním ocitnout se po 200 metrech v tak špatné pozici. Nebylo to vůbec ideální, ale už se stalo."

Ferrari však neudělalo žádnou změnu v hardwaru ani softwaru volantu, Räikkönen si jen bude muset dávat pozor.

"Nemusíme nic zásadně měnit, byl to prostě malý problém s velkými následky. Je to věc, kterou děláme často a tentokrát se stala chyba. Nemá to nic společného se změnou pravidel. Mohlo se to klidně stát loni nebo na začátku sezóny."