Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jenson Button: Mistrovský titul až v roce 2017

Jenson Button: Mistrovský titul až v roce 2017

Brit nevěří v zázračné zrychlení přes jednu zimu.

Jenson Button věří, že ve voze McLaren-Honda bude bojovat o titul mistra světa, ale až v roce 2017.

Pohonná jednotka Hondy se letos ukázala být nespolehlivá a málo výkonná a McLaren nepatří mezi favority ani na pomalejších tratích, kde na výkonu až tak nezáleží. Kvůli tomu dokázali jeho jezdci v dosavadním průběhu sezóny nasbírat pouze 19 bodů a nejstarší britský tým zůstává na předposlední příčce tabulky Poháru konstruktérů.

Fernando Alonso věří, že zlepšení ze strany McLarenu i Hondy, plánované pro příští sezónu, by mohly přinést zrychlení až o 2.5 sekundy a umožnit mu opět bojovat o vítězství a možná i o titul. Button je však o něco skeptičtější a za nejvyšší cíl svého týmu pro příští sezónu považuje pódiová umístění.

"Naším cílem pro příští rok musí být stupně vítězů. Každý v týmu by byl zklamaný, kdyby se nám to nepodařilo ani příští rok," řekl mistr světa z roku 2009.

"Příští rok se snad najde někdo, kdo bude dost rychlý, aby mohl vyzvat Mercedes na souboj. To nakonec chce i Lewis (Hamilton). Je skvělé vyhrát interní souboj s týmovým kolegou a získat titul mistra světa. Kdyby ale byli v boji o titul i jezdci jiného týmu, bylo by to pro lidi zajímavější a myslím, že i Lewis by byl rád.

Ale nejsem si jist, zda tím týmem můžeme být my. Budeme se snažit ze všech sil a pravdu se, jako vždycky, dozvíme až v Austrálii. Ale v roce 2017 snad vstoupíme do boje se dvěma nebo třemi dalšími týmy."

Pokud ale Button chce být součástí McLarenu i v roce 2017, bude muset tým přesvědčit k podpisu nové smlouvy. Ta současná, podepsána na konci roku 2014, vyprší na konci sezóny 2016.

"Tenhle sport pořád miluji a budoucnost vypadá fantasticky, takže bych moc rád zůstal. Toto je Formule 1, toto je vrchol motorsportu, toto je již mnoho let mým životem, a pokud bude dobrá šance zůstat, tak určitě zůstanu. Rok 2017 bude velmi vzrušujícím rokem. Myslím, že vozy mají být o pět, šest, sedm sekund rychlejší než letos a doufám, že se tak stane díky mechanické přilnavosti. Vozy budou lepší, zvuk bude lepší a všechno se to udělá kvůli fanouškům."

Co se týče tohoto víkendu, Button doufá, že ho jeho týmový kolega roznese na kopytech. Honda totiž v Alonsově voze testuje nový motor a Button by byl rád, kdyby byl výrazně lepší než dosud používané motory.

"Za normálních okolností chcete mít do posledního šroubku stejný motor jako týmový kolega, ale já teď doufám, že je to velmi významný upgrade, že Fernando bude velmi rychlý a že mě roznese na kopytech! Fakt zvláštní, slyšet se říct tuhle větu!"