Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rosberg ubránil vítězství, Hamilton druhý

Rosberg ubránil vítězství, Hamilton druhý

Velká cena Brazílie - závod

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Brazílie! O majiteli mistrovského titulu i vítězích Poháru konstruktérů je už dávno rozhodnuto, ale není rozhodnuto o vítězi Velké ceny Brazílie. Z prvního místa odstartuje Nico Rosberg, kterému páté kvalifikační vítězství opět obnovilo část ztraceného sebevědomí a jistě chce Lewise Hamiltona porazit i v dnešním závodu.

Vůz staronového mistra světa stojí na druhé startovní pozici, zatímco druhá řada patří Sebastianu Vettelovi a Kimimu Räikkönenovi z týmu Ferrari, letošního největšího soupeře Mercedesu. Nico Hülkenberg dostal svůj vůz Force India na páté místo, vedle něj vidíme Daniila Kvjata a zpoza nich budou útočit Valtteri Bottas, Felipe Massa, Max Verstappen a Sergio Pérez. Daniel Ricciardo musí kvůli výměně motoru odstartovat z poslední řady. Carlos Sainz o svou startovní pozici přišel kvůli problémům s technikou a musí startovat z boxové uličky. Všichni kromě Maldonada startovali na měkké směsi pneumatik.

Interlagos má 4.3 kilometru, 15 zatáček a závod by měl mít 71 kol. Před startem si všichni přítomní připomněli oběti teroristických útoků v Paříži minutou ticha. Pak zazněla brazilská hymna a jezdci mohli nasedat do monopostů. V São Paulo je před startem 28°C.

 Zahřívací kolo proběhlo bez problémů, pouze Sainz zůstal v garáži.

Rosberg si pohlídal vnitřní stopu první zatáčky a udržel útočícího Hamiltona na druhém místě. Za nimi se seřadili Vettel a Räikkönen, páté místo si vzal Bottas a před Hülkenberga se po souboji dostal i Kvjat. Osmé místo Massa, za ním Pérez, Verstappen a Grosjean.

Sainz z boxové uličky nedojel daleko, jeho vůz ztratil výkon již v prvním kole a způsobil žlutou vlajku. Nejvíce získal Ricciardo, poskočil z devatenáctého místa na čtrnácté, ale na začátku 4. kola jsme ho viděli v měnit pneumatiky. Vrátil se na tvrdších.

Rosberg se dokázal Hamiltonovi vzdálit na více než sekundu a obral ho výhodu DRS. Ferrari jejich tempu nestačilo a za jeho piloty jezdící Bottas s Kvjatem byli ještě pomalejší, takže na trati se rychle vytvořily rozestupy. Hülkenberg zariskoval a již v 10. kole přezul na tvrdší pneumatiky, čímž definitivně přišel o svou dobrou kvalifikační pozici. V dalším kole ho však následovali Kvjat, Massa, Pérez i Grosjean, čímž začala brzká vlna přezouvání pro ty, co měli naplánovány tři zastávky s jedním stintem na měkkých a třemi na tvrdých pneumatikách.

Hülkenberg využil kolo na nových pneumatikách a Kvjat se musel zařadit až za něj. V dalším kole zastavil Bottas a vrátil se daleko před tuto dvojici.

První zastávky Mercedesu a Ferrari nic nezměnily. Pořadí v 16. kole: 1. Rosberg, Hamilton, Vettel, Räikkönen, Bottas, Maldonado, Hülkenberg, Kvjat, Massa a 10. Pérez. Maldonado jediný bez zastávky v boxech. Zastávky soupeřů posunuly Ricciarda na třinácté místo.

18. kolo a Hülkenberg se na hlavní rovince lehce dostává před Maldonada. Venezuelan se mohl soustředit na obranu před red bullem Daniila Kvjata poháněném slabším motorem Renault. Hamilton se začal připravovat na útok a dostal se na méně než sekundu za Rosberga.

V 21. kole jsme slyšeli, jak se Hamilton s týmem podělil o obavy z příliš rychlé degradace pneumatik, jízdy za Rosbergem se však nevzdával. V tomto kole také skončila Maldonadova obrana vůči vozům na novějších pneumatikách, Kvjat a po něm i Bottas se posunuli vpřed. Hülkenberg si mezitím vybudoval 4 sekundový náskok a snažil se držet tempo s pátým Bottasem. Zato čtvrtý Räikkönen nestíhal Vettelovi, už ztrácel 7 sekund.

24. kolo a další stížnost Hamiltona, v rychlých zatáčkách se nedokázal udržet za zadním křídlem Nica Rosberga a tudíž ani si vypracovat příležitost k předjetí.

Úřadující mistr světa to pak evidentně vzdal a nechal Rosberga, ať se mu vzdálí na jeden a půl a v dalším kole téměř dvě sekundy. Bottasova ztráta na Rosberga již přesáhla půl minuty.

Druhou sérii zastávek opět začal Ricciardo. Jeho strategie zatím nefungovala, vrátil se mezi Alonsa a vozy Manoru. Vettel překvapil zastávkou v 32. kole a návratem na měkkých pneumatikách. Péreze předjeli Verstappen i Grosjean a vypadl z bodovaných míst.

Rosberg jel po nové pneumatiky jen o kolo později, ale vrátil se na tvrdých. Podařilo se mu vrátit před Räikkönena. V dalším kole přezul tvrdé i Hamilton, ale zařadil se až za Räikkönena a o kolo pomalejší McLaren, což mu jistě nepomohlo. Maldonado v drobné kolizi s Ericssonem.

V 36. kole se Hamilton vypořádal s vozy před sebou, ale na Rosberga ztrácel 3 sekundy. Räikkönen zůstával na starších pneumatikách.

Za zády Mercedesu se to začalo zamotávat. Räikkönen nadále na starších pneumatikách se nechal předjet Vettelem. Bottas zůstával na trati, Hülkenberg se vrátil před Maldonada jedoucího kratší stint na měkčích pneumatikách. Za ním již přezutý Kvjat, Massa a Grosjean.

Začátek 42. kola a Bottas po zastávce zůstává pátý. Maldonado zastavil po pár kolech a opět vypadl z první desítky.

Pořadí v 47. kole: 1. Rosberg, Hamilton, Vettel, Räikkönen, Bottas, Hülkenberg, Kvjat, Massa, Grosjean, 10. Verstappen.

Räikkönenovou druhou a Vettelovou třetí zastávku dělilo jedno kolo, ale na pořadí to nic nezměnilo. Rovněž se nic nezměnilo ani po třetích zastávkách Rosberga a Hamiltona.

Verstappen a Ricciardo po 50. kole zajeli po nové pneumatiky a Nasr se ocitl na devátém místě, ale pouze dokud se před něj neprodral Maldonado. Jezdec Lotusu využil rychlost a DRS na hlavní rovince.

 58. kolo a jezdce Mercedesu dělí pouze 1.5 sekundy, jezdce Ferrari 18 sekund. Velká mezera je i mezi Bottasem a Hülkenbergem, který má třívteřinový náskok před Kvjatem a 20 sekund za ním jezdí Massa. Nejvíc vzrušující boj tak probíhal o první, deváté a desáté místo. Nasr se propadal pořadím a poslední bodované pozice tak patřily Lotusu, ale za ním jely vozy na novějších pneumatikách, především jedenáctý Verstappen.

Maldonado se bránil až do konce 77. kola, 4 kola před cílem se ale nedokázal ubránit útoku mladého Maxe Verstappena. Ricciardo se dostal před Péreze na 12. příčku. Už několik kol před šachovnicovou vlajkou ale bylo zřejmé, že Hamilton nemá rychlost na další útok.

Vítězem Velké ceny Brazílie 2015 je Nico Rosberg! Podruhé v řadě porazil staronového šampiona a pojistil si druhé místo šampionátu. Třetí místo obsadil Sebastian Vettel.

  Jezdec Tým Odstup
1 Rosberg Mercedes  
2 Hamilton Mercedes + 0:07.756
3 Vettel Ferrari + 0:14.244
4 Räikkonen Ferrari + 0:47.543
5 Bottas Williams + 1 kolo
6 Hulkenberg Force India + 1 kolo
7 Kvjat Red Bull + 1 kolo
8 Massa Williams + 1 kolo
9 Grosjean Lotus + 1 kolo
10 Verstappen Toro Rosso + 1 kolo
11 Maldonado Lotus + 1 kolo
12 Ricciardo Red Bull + 1 kolo
13 Perez Force India + 1 kolo
14 Nasr Sauber + 1 kolo
15 Button McLaren + 1 kolo
16 Alonso McLaren + 1 kolo
17 Ericsson Sauber + 2 kola
18 Stevens Manor + 4 kola
19 Rossi Manor + 4 kola
  Sainz Toro Rosso