Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Brazílie?

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Brazílie?

Williamsu se zalíbily měkké.

Sezóna 2017 je již opravdu velmi blízko svému konci, příští týden se v Brazílii pojede její předposlední závod. Poměrně rychlý okruh José Carlose Paceho, známější pod starým jménem Interlagos, bude zároveň hostit derniéru současných tvrdých a středně-tvrdých pneumatik, protože v Abú Zabí dostanou jezdci pouze tři nejměkčí typy a pro příští sezónu Pirelli vyvíjí zcela nové pneumatiky.

Každý jezdec bude mít na pátek, sobotu a neděli k dispozici 13 sad pneumatik a 3 z nich vybralo Pirelli. Všichni tak mají alespoň jednu tvrdou (oranžovou) a středně-tvrdou (bílou) sadu pro závod a jednu měkkou (žlutou), kterou použijí v poslední části kvalifikace, nebo jim také zůstane na neděli. Zbývajících 10 sad si každý z 22 jezdců vybral sám, případně po konzultaci s týmovými stratégy.

V boji Nica Rosberga s Lewisem Hamiltonem o mistrovský titul nebude hrát výběr pneumatik žádnou roli, jezdci Mercedesu vybírali naprosto stejně. Oba budou mít jednu povinnou oranžovou sadu, čtyři bílé a osm žlutých. Oranžová směs se při výběru obecně netěšila velké popularitě a jediným týmem, v němž mají oba jezdci alespoň dvě oranžové sady, je Force India.

Ostatní týmy se nejspíš obávají, že nejtvrdší pneumatiky poskytnou jejich vozům příliš málo přilnavosti, ale Esteban Gutiérrez a Kimi Räikkönen je v trénincích alespoň otestují pro týmy Haas a Ferrari. Williams zřejmě předpokládá, že jeho vozu bude v rychlých zatáčkách chybět přilnavost nejvíce a jeho jezdci si jako jediní objednali po 9 žlutých sad, což naznačuje, že na nich budou chtít odjet i velkou část závodu. Nejvíce bílých pneumatik bude v garážích Red Bullu a Sauber.