Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA nyní čeká na protinávrh automobilek

FIA nyní čeká na protinávrh automobilek

Čtyři kohouti mají přijít se společným řešením.

FIA už vydala oficiální zprávu o výsledku včerejšího setkání Strategické skupiny F1 a Komise F1 v jejím pařížském sídle.

FIA navrhla řešit současné problémy spojené s pohonnými jednotkami vytvořením oddělené sady pravidel pro "neutrálního dodavatele" a s pomocí Bernieho Ecclestona tento návrh dostala přes Strategickou skupinu, ale ne přes Komisi.

Namísto toho se s automobilkami Ferrari, Mercedesem, Hondou a Renaultem dohodla, že je nechá přijít s vlastním řešením čtyř problémových oblastí. Neutrální dodavatel přitom zůstává v záloze, kdyby se automobilky nedokázaly dohodnout na něčem, co by se líbilo nezávislým týmům a prošlo přes Komisi. O post neutrálního dodavatele projevily zájem čtyři skupiny (Ilmor, AER, Mecachrome a RLM).

Automobilky mají za úkol:
   Garantovat dodávku pohonných jednotek (všem) týmům.
   Snížit cenu pohonných jednotek pro zákaznické týmy.
   Zjednodušit technické specifikace pohonných jednotek.
   Zvýšit hluk.

První bod zcela jednoznačně naráží na současnou situaci Red Bullu a můžeme očekávat, že automobilky se zaváží nenechat žádný tým bez motorů a zároveň by se měl udělat kompromis ohledně ceny. Nízká hlučnost této generace pohonných jednotek a tím o něco menší zážitek diváků na tribunách se řeší již od roku 2014 a příští rok by mělo v tomto ohledu pomoci oddělené výfukové potrubí pro obtokový ventil turba a od roku 2017 možná i vyšší výkon motorů.

Automobilky mají čas do 15. ledna, ale první komunikace mezi FIA a zástupci automobilek proběhne již během tohoto víkendu v Abú Zabí. Novinky začnou platit v roce 2017 nebo nejpozději v roce 2018.