Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tagliani ještě helmu na hřebík nepověsil, pojede Indy500

Tagliani ještě helmu na hřebík nepověsil, pojede Indy500

Kanadský veterán se představí s týmem A.J. Foyta.

Minimálně dva závody má ještě před sebou zkušený Kanaďan Alex Tagliani. Pilot, který má na kontě přes 200 závodů v Champ Cars a v IndyCar, pojede v obou závodech v Indianapolisu, tedy ve velké ceně i v 500 mil Indianapolis. Šanci mu dá A.J. Foyt.

Tagliani startoval za Foytův tým už vloni a umístil se na 17. místě. Ve Staré cihelně startoval rodák z Montrealu sedmkrát. Jeho největšími úspěchy jsou desáté místo z roku 2010 a vítězství v kvalifikaci v roce následujícím.

„Jsem rád, že budeme mít Alexe zpátky v autě. Vloni odvedl skvělou práci. Dokonce i chvíli závod vedl,“ připomíná majitel týmu A.J. Foyt. „Sice to bylo jen pár kol, ale pořád to bylo vedení v závodě. Víme, že může být rychlý. A myslím, že tým bude lépe sladěný, když budou dělat dva závody místo jednoho,“ doufá Foyt.

Tým A.J. Foyt Enterprises nasazuje vozy číslo 14 a 41 pro Takumu Satóa a Jacka Hawkswortha. Pro Tagliani zvolil startovní číslo 35 odkazující na to, kolikrát v řadě v nejslavnějším závodě A.J. Foyt startoval. Foyt se navíc narodil v roce 1935. Vloni měl Tagliani startovní číslo 48.

Sponzorem bude společnost Alfe Heat Treating, stejně jako vloni. Společně s týmem zvolili takové barevné schéma, které odkazuje na léta, kdy A.J. Foyt závodil v barvách tabákové značky Copenhagen.

„Cítím se poctěn, že budu řídit vůz Honda v barvách Alfe Heat Treating,“ řekl kanadský veterán. „Alfe je skvělá společnost. Vloni jsem potkal v jejich centrále v Indianapolisu spoustu skvělých lidí. Jsem nadšený, že budu zase jezdit za tým A.J. Foyta. Závodit za ně v květnu v Indianapolisu je něco speciálního. A závodit ve stém ročníku Indy500 to činí ještě více jedinečným,“ dodal.