Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sweet Home Alabama! První přírodní okruh letošního ročníku

Sweet Home Alabama! První přírodní okruh letošního ročníku

Honda Indy Grand Prix of Alabama – před závodem

Týden po závodě IndyCar v Long Beach pokračuje šampionát dalším podnikem, tentokrát na přírodním okruhu Barber Motorsports Park v Alabamě. Trať u města Birmingham je po dvou závodech na městských okruzích a jednom na oválu vůbec prvním přírodním okruhem v kalendáři. Komu sedne nejlépe?

Okruh v Alabamě byl otevřen v roce 2003. Za jeho vznikem stál mecenáš George Barber. Dědic rodinné firmy na mléčné produkty podporuje závodění a motorsport desítky let. V Alabamě vlastnil třeba rozsáhlé muzeum závodních vozů a motorek. Po otevření okruhu u Birminghamu bylo na trať přestěhováno. Dnes v něm najdeme největší kolekci motorek a také vozů Lotus na světě.

Pro IndyCar se stal domovem v roce 2010. Už předtím na něm ale několikrát série testovala a zjišťovala, jestli se trať, která v té době přeci jen měla minimální zázemí, hodí pro pořádání podobně velkého podniku. Obdobný problém řešila před loňským závodem v New Orleans. Ale zatímco v Alabamě to vyšlo, trať byla před prvním závodem IndyCar připravena, a závod je od té doby nedílnou částí kalendáře IndyCar, okruh u New Orleans po problematickém prvním ročníku z kalendáře vymizel.

Kolo se Sebastienem Bourdaisem:

Ačkoliv v Alabamě nikdy nevyhrál, na Barber Motorsports Parku se vždy dařilo Scottu Dixonovi. Nikdy nechyběl na stupních vítězů, čtyřikrát byl druhý, dvakrát třetí. Jeho stáj Chipa Ganassiho ale nedokázala v šestileté historii závodu nikdy triumfovat. Tři vítězství si připsal zásluhou Castronevese a dvakrát Powera tým Penske, dvakrát přivezl do Victory lane vůz Andretti Autosport Ryan Hunter-Reay. Vloni se radoval Josef Newgarden, pro něhož to bylo první vítězství v kariéře.

Loňský závod vůbec vybočoval ze zaběhnutých kolejí. Zatímco většinou jsme v Alabamě viděli taktickou bitvu, vloni jezdci naprosto popřeli představu, že na Barber Motorsports Parku se příliš nedá předjíždět a když už, tak jen na rovince před pátou zatáčkou. To, co v závěru předváděl Graham Rahal, bylo neskutečné představení a chyběla tomu jen zlatá tečka. Být závod o kolo delší, zřejmě by i přišla.

I v Alabamě uvidíme pár jezdců s jinými barvami, než jaké jsme viděli v neděli v Long Beach. Předně šampion Scott Dixon na čas odloží krásné barvy řetězce Target, fanouškům IndyCar tak důvěrně známé známé, a bude řídit červenobílý vůz sponzorovaný Coca-Colou. Velice elegantní kombinaci černé a bordó dostal Francouz Bourdais. Marco Andretti zase převlékne z modrobílého do červenobílého kabátu.

Barber Motorsports Park
Délka okruhu: 2,38 míle (3,83 km) / 17 zatáček
Délka závodu: 90 kol (207 mil)
První závod IndyCar: 2010
Loňský vítěz: Josef Newgarden (CFH Racing)
Loňské pole position: Hélio Castroneves (Team Penske) – 1:07.1925
Rekord okruhu: Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) – 1:06.7750 v roce 2013

Časový harmonogram (SELČ)
Pátek 22. 4.
18:00 – 19:30 – 1. trénink
22:00 – 23:30 – 2. trénink
Sobota 23. 4.
18:00 – 18:30 – 3. trénink
22:00 – 23:30 – Kvalifikace
Neděle 24. 4.
17:30 – 18:15 – Warm Up
21:38 – Start závodu Honda Indy Grand Prix of Alabama