Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Saavedra, Servia a Stefan Wilson potvrzeni pro Indy500

Saavedra, Servia a Stefan Wilson potvrzeni pro Indy500

Je jasné, že někdo se do závodu nekvalifikuje.

Hned trojce jezdců se na začátku tohoto týdne dočkala potvrzení na startovní listině stého ročníku závodu 500 mil Indianapolis. Už teď je tak jasné, že minimálně jeden jezdec se na startovní rošt čítající 33 vozů nedostane. Potvrzeno je totiž 34 pilotů a dva další mají svojí šanci pokusit se do závodu kvalifikovat, na dosah ruky.

V neděli vyplulo na povrch, že tým AFS Racing, který v minulosti spolupracoval se stájemi Michaela Andrettiho nebo Chipa Ganassiho, se pokusí do závodu kvalifikovat. Pokud jde o tým Garyho Petersona, je o jezdci rozhodnuto. Za AFS Racing bude startovat Sebastian Saavedra, který je Petersonovým chráněncem už od dob v Indy LIghts.

Podle webu Racer.com připravuje pro tým AFS Racing šasi stáj Chipa Ganassiho, za kterou v některých závodech loňské sezóny, právě včetně Indy500, Saavedra vloni startoval. Jeho vůz bude pohánět motor Chevrolet. Během závodu se ale o Saavedru bude starat pouze stáj Garyho Petersona.

„Startuji za AFS Racing a Ganassi se o můj vůz nestará,“ sdělil Saavedra emailem webu Racer.com. „Nemohou to udělat, mají málo lidí, protože začali navíc závodit s Fordem ve třídě GT v závodech sportovních vozů. Chip (Ganassi) a Mike (Hull, šéf stáje), ale ke mně byli v loňské sezóně moc hodní a máme skvělý vztah. Ale já budu startovat za tým AFS.“

V pondělí se svého potvrzení dočkal také katalánský veterán Oriol Servia. Jednačtyřicetiletý Španěl zaskočil v úvodním závodě letošní sezóny za Willa Powera u týmu Penske. Tentokrát se představí v barvách týmu Sama Schmidta, který bude už patnáctou! stájí, za níž bude Servia během své dlouhé kariéry v Champ Cars a IndyCar startovat.

Za další šanci v Indy500 může děkovat Bohu, respektive jeho služebníkovi, pastorovi Willu Marottimu. Dlouholetý kněz a zároveň fanoušek IndyCar totiž vyvinul velké úsilí, aby dal dohromady vlastní tým, který se pak spojil se stájí Sama Schmidta.

„Ozval jsem se různým týmům, ale kontaktovali mě jen Sarah Fisher a Andy O´Gara (její manžel). S těmi jsem se sešel v Poconu. Přijel jsem do Indianapolisu a prošel si jejich dílnu, ale na ničem jsme se nedohodli. Pak jsem zavolal Samovi (Schmidtovi) a řekl mu, že hledám mentora, který by mě naučil vše o závodění, a tak jsme se spolu začali bavit. Líbil se mi Jack Harvey (startoval vloni za Schmidta v Indy Lights – pozn. red), ale neměl žádné peníze. Sam mi prozradil, že Oriol nějaké sponzory má a navrhl, abychom se sešli. Je opravdu úžasné získat jezdce Oriolova kalibru,“ řekl pastor Will Marotti.

„Když jsem vloni jel v Justinově (Wilsonově) voze v Sonomě, bylo to už rok a půl, co jsem naposledy závodil v celé sezóně v IndyCar. To jsem pochopil, jak moc mi to chybí a jak se mi strašně zhoršila kondice,“ řekl webu Racer.com Servia. „Takže od loňského září jsem posiloval, a když jsem měl před pár týdny v St. Pete zaskočit za Willa (Powera) u týmu Penske, už jsem se cítil mnohem lépe.“

Na výkony svého zesnulého bratra se pak v Indy500 pokusí navázat Brit Stefan Wilson. Jeho starší bratr Justin zahynul vloni během závodu v Poconu. Wilson mladší bude startovat za stáj KVSH Racing. Na voze ponese startovní číslo 25, tedy stejné, jaké měl vloni Justin Wilson u týmu Andretti Autosport. Jedním ze sponzorů pak bude iniciativa, které si klade za úkol přesvědčit lidi k tomu, aby se registrovali jako dárci orgánů. Po smrti Justina Wilsona byly jeho orgány darovány pěti různým lidem.

Stefan Wilson se v Indianapolisu představí vůbec poprvé. V IndyCar zatím startoval pouze před lety v Baltimoru za stáj Dale Coyne Racing. Jeho bratr Justin byl tehdy jeho stájovým kolegou. U týmu KVSH doplní Sebastiena Bourdaise a dalšího nováčka Matthewa Brabhama, vnuka trojnásobného mistra světa Formule 1 Jacka Brabhama.

O místo na roštu usilují ještě Kolumbijec Gabby Chaves, který vloni startoval za tým Bryana Herty. Právě on by mu rád poskytl šasi, o které by se během závodu starala stáj Michaela Shanka, který se neúspěšně pokoušel do IndyCar proniknout už několikrát. Motor by týmu dodala Honda. Chaves ale stále potřebuje získat pro svou snahu sponzory.

Hledání zkušeného týmu, který by si vzal pod křídla začínající sestavu, pokračuje také u ženského týmu Grace Autosport. Ten by do Indy500 rád nasadil Katherine Legge, jenže jednání s týmem KVSH zjevně nedopadla. Stáj tak obrací svou pozornost k týmu Dale Coyne Racing. Ten má vedle Conora Dalyho a Lucy Filippiho do závodu přihlášenu také Pippu Mann, ale ještě jeden vůz by na připravit mohl.