Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Svět motorsportu smutní: Zemřel Carl Haas

Svět motorsportu smutní: Zemřel Carl Haas

Spoluvlastník legendárního týmu v IndyCar

Ve středu 29. června zemřel ve věku 86 let Carl A. Haas. Až ve čtvrtek o tom informovala jeho společnost a zástupci rodiny. Haas podlehl dlouholetému boji s Alzheimerovou nemocí. Bývalý závodník proslul především coby vlastník týmu v IndyCar. Tým měl dohromady s legendárním hercem Paulem Newmanem, který zemřel v roce 2008 na rakovinu plic.

Haas sám v 50. letech závodil, ale v roce 1962 pověsil helmu na hřebík a dal přednost budování úspěšného týmu a také podnikání v automobilovém průmyslu. Haas byl výhradním dealerem vozů Lola ve Spojených státech. Nasazoval vozy třeba do sérii Formula 5000 nebo Can-Am.

V roce 1983 spojil síly s hercem a závodníkem Paulem Newmanem a založili tým Newman/Haas Racing, se kterým vstoupili do CART. Do kokpitu získali velké jméno. Zbytek své závodnické kariéry se stájí spojil Mario Andretti. Hned v druhé sezóně s toho byl titul, pro tým první z osmi.

„Carl měl srdce ze zlata a byl našemu sportu hluboce oddán. Svou houževnatostí, ale férovostí, si vysloužil respekt a uznání svých soupeřů a všech, kteří pro něj za ta léta závodili. Když nasazoval vozy do různých sérií od SCCA po Formule 1, Carl se vždycky snažil mít tu nejlepší techniku, ty nejlepší jezdce a ty nejlepší mechaniky,“ vzpomíná na Carla Haase Mario Andretti, který vedle titulu za 12 let u týmu získal 18 vítězství.

„Díky tomu získal opravdový odkaz především v IndyCar, kde (jeho tým) získal fenomenální počet vítězství a titulů. Když vzpomínám na svou kariéru, musím vyzdvihnout léta u Newman/Haas právě kvůli lidem. Strávil jsem 12 let s Carlem a (jeho manželkou) Berni a s Paulem newmanem a bylo to úžasné, triumfální, spousta vytrvalé práce a u srdce hřející. Prostě všechno. Sport ztratil barvitou osobnost, ale Carl Haas je nezapomenutelný. Vždy bude ikonou motorsportu. Já a mnoho dalších jsme ztratili drahého přítele,“ dodal Mario Andretti.

 

 Sezóna 1992: zleva Carl Haas, Michael Andretti, Mario Andretti a Paul Newman

Mario Andretti byl jediným pilotem týmu Newman/Haas Racing až do roku 1989, kdy ke stáji přišel také Michael Andretti. Na čtyři roky utvořili otec a syn Andrettiové jezdeckou dvojici. Michael si v roce 1991 dojel pro titul. V roce 1993 odešel do Formule 1. Poslední dvě sezóny jezdil po boku Maria Nigel Mansell, který hned v první sezóně v CART získal pro tým třetí titul.

 

„Jsem velmi zarmoucen z úmrtí Carla Haase. Carl byl ikonou našeho sportu a automobilového průmyslu. Velkou část úspěchů jsem ve své kariéře získal s Carlem a rodinou Newman/Haas. Paul a Carl vytvořili bezpochyby jeden z nejlepších týmu v historii. Jsem skutečně poctěn, že jsem mohl být součástí odkazu, který vytvořili,“ řekl Michael Andretti.

Když po sezóně 1994 Mario ukončil kariéřu a Nigel Mansell odešel z CART, vrátil se oklikou přes tým Chipa Ganassiho z formule 1 Michael Andretti, který s týmem zůstal 6 let, až do roku 2000. Od roku 1996 byl jeho stájovým kolegou Chistian Fittipaldi. Synovec legendárního Emersona s týmem zůstal do roku 2002. Poslední dvě sezóny vytvořil duo s dalším Brazilcem Christianem da Mattou, který v roce 2002 pro stáj získal čtvrtý titul. Pak stáj vsadila na novou dvojici Bruna Junqueiru a Sébastiena Bourdaise.

Bourdais zůstal s týmem pět let, až do poslední sezóny Champ Cars, a získal pro tým čtyři mistrovské tituly. V poslední sezóně měl nového parťáka, tehdy osmnáctiletého Grahama Rahala.

„V roce 2002 mi Carl dal životní šanci, když mě najal, abych v sezóně 2003 řídil druhý vůz Newman/Haas Racing. Udělal to, ačkoliv jsme neměli žádného sponzora. A já budu vždy vděčný za důvěru, kterou mi dal. Od roku 2003 do konce roku 2007 pro mě celý tým byl rodinou. Díky němu, Berni a Paulovi, kteří dali dohromady tu nejlepší skupinu lidí, se kterou jsem pracoval. Dnes mohu jen cítit poctu, že jsem mohl přispět pole position, vítězstvími a tituly k odkazu Carla Haase,“ řekl Sebastien Bourdais.

Vzpomínkové video:

Tým v roce 2008 přešel do IndyCar s jezdeckou dvojicí Justin Wilson – Graham Rahal. Oba dva dokázali v průběhu sezóny jednou vyhrát. Rahal ve svém vůbec prvním závodě v IndyCar na okruhu v St. Petersburgu. Wilson se radoval na dalším městském okruhu, v ulicích Detroitu. Jen pár dní před smrtí Paula Newmana.

Stáj trápil úbytek sponzorů. Haas společně s Mikem Laniganem, který se k týmu připojil v roce 2007, musel vsadit i na platící jezdce, v roce 2009 na Nizozemce Doornbose a v roce 2010 na Japonce Mutoha. Žádné valné výsledky ale nikdy nepřišly.

To částečně zlomil až v roce 2011 Oriol Servia. Ačkoliv Španěl nevyhrál, díky třem umístěním na stupních vítězů získal celkově čtvrté místo. Vedle něj se od druhého závodu objevil talentovaný Kanaďan James Hinchcliffe. Haas chtěl pokračovat i v roce 2012, dokonce koupil nová šasi DW-12, ale v zimě se rozhodl tým zrušit kvůli nedostatku sponzorů.

Kromě týmu v IndyCar, měl Carl Haas také tým v NASCAR nebo ve formuli 1, kam se v letech 1985 a 1986 zkoušel proniknout s Lolou. Alan Jones a Patrick Tambay získali v roce1986 šest mistrovských bodů a stáj skončila na 8. místě v poháru konstruktérů.

Carl Haas zemřel 29. června ve svém domě na předměstí Chicaga.