Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Soutěž o kšiltovku Ferrari zná vítěze

Soutěž o kšiltovku Ferrari zná vítěze

Šťastnou výherkyní se stala Magda Šmotková

Soutěžní otázka zněla: Ve kterém roce naposledy Ferrari zvítězilo ve Velké ceně Itálie?

Na výběr jste měli tři možnosti:

a) 2013

b) 2010

c) 2008

Už je to skutečně sedm let. Poslední triumf Ferrari ve VC Itálie se datuje do roku 2010 a zasloužil se o něj Fernando Alonso.

Ze správných odpovědí jsme vylosovali tu, kterou poslala Magda Šmotková. Získává tak týmovou kšiltovku Ferrari.

Vítězství Fernanda Alonsa nebylo zcela očekávané. Ferrari v této sezoně už sice vyhrálo v Bahrajnu a Německu, jinak ale poněkud zaostávalo za McLarenem a Red Bullem. Jenže v Monze Alonso dokázal, vůbec poprvé v onom roce, postavit rudý monopost na pole position. Vedle sebe měl Jensona Buttona (McLaren), za sebou týmového kolegu Felipeho Massu.

V postartovním souboji úřadujícího a bývalého mistra světa se prosadil britský závodník, naopak Alonso musel odrážet Massův nápor. Na toho si zase pro změnu vyšlápl Lewis Hamilton (McLaren) tak vehementně, že si ve Variante della Roggia o jeho vůz ulomil pravé přední kolo a skončil.

Button se pokoušel Alonsovi ujet, ale bezúspěšně. Španěl se ho držel jako klíště. Třetí Massa už byl o několik sekund pozadu a za ním se prala velká skupina jezdců, v níž byli Nico Rosberg (Mercedes), Robert Kubica (Renault), Nico Hülkenberg (Williams), Sebastian Vettel (Red Bull), Michael Schumacher (Mercedes) a po špatném začátku se dotahující Mark Webber (Red Bull).

Mezitím došlo k nechtěnému dramatu v boxech, kde dostal Sakon Jamamoto (HRT) předčasně pokyn k odjezdu, přičemž porazil a zranil mechanika. V pitline se objevila sanitka a stáje musely odložit plánované zastávky.

Nastal klíčový okamžik závodu. Na pitstop byly připraveny současně ekipy McLarenu i Ferrari, jenže Alonso vsadil ještě jedno kolo navíc. To stačilo k tomu, aby se před Buttona dostal a vedoucí pozici už udržel. Massa zůstával i nadále třetí, s téměř půlminutovým náskokem na zbytek pole. V něm se na čtvrté místo díky do poslední možné chvíle odkládané zastávce prosadil Vettel. Za ním byli v cíli odmávnuti Rosberg, Webber, Hülkenberg, Kubica, Schumacher a první desítku uzavíral Rubens Barrichello (Williams).