Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel se po kolizi obává o převodovku

Vettel se po kolizi obává o převodovku

Jednoznačně Strollova vina?

Vozy Sebastiana Vettela a Lanceho Strolla se včera srazily v páté zatáčce, když už závod skončil, body byly rozdány a jezdci potřebovali své oře pouze dostat do boxové uličky. Vettel si po přejetí cílové čáry držel poměrně vysoké tempo a vnějškem zatáčky objížděl pomalého Strolla, který závod dokončil s jednokolovou ztrátou. Kolize překvapila oba a ani jeden z nich nebyl potrestán, protože stevardi viděli chybu na obou stranách.

"Jel jsem vnějškem, abych nabral nějakou gumu," řekl po závodě Vettel. "Myslím si, že Lance se tehdy nedíval, ale chtěl udělat totéž. Podle mě hleděl na volant. Místa jsem mu nechal dost a pak jsem už nemohl nic dělat, už jsem byl tam, když došlo ke kolizi. Totálně zbytečné. Prostě se rozhodl nabrat gumu (zbytky gumy ležící mimo ideální stopy, lepicí se na pneumatiky a zvyšující hmotnost vozu) a vůbec se nepodíval."

Stroll to samozřejmě viděl trošku jinak.

"Pouze jsem vypínal vůz, jak se to během jízdy do boxů dělává, a on se objevil na vnější straně. Jel rychle. Ještě se mi to nikdy nestalo. Opravdu velmi podivný incident. Už bylo po závodě, takže v tom samozřejmě nebyl žádný úmysl."

Vettel nyní doufá, že náraz nepoškodil převodovku. Předčasná výměna by znamenala trest ztráty pěti míst na startu Velké ceny Japonska. Když vůz nedokončí závod, může mu tým převodovku vyměnit beztrestně, jenže Vettel ho dokončil.

"Budeme se na ni muset podívat, ale ano, bylo by to další nepříjemné překvapení. Doufám, že se to nestane, protože by to bylo opravdu totálně zbytečné."



Vettel ale může být rád, že stevardi nerozdávali tresty za to, co se stalo po závodě. Kromě nepříliš bezpečného výletu na voze krajana Pascala Wehrleina Vettel evidentně porušil pravidlo nařizující nechat volant po odstoupení ve voze, jenže on si ho vzal s sebou.

"Bylo to jako reflex. Viděl jsem, že Pascal zastavil, a nemohl jsem volant dostat zpátky, protože sloupek (řízení) byl zcela opačně. Vůz byl samozřejmě poškozený a byl to reflex. Napadlo mě, že trať se občas otevírá pro návštěvníky a volant byla jediná věc, která by se mohla ztratit. Proto mě napadlo, že bude lepší, když ho vezmu s sebou. Pouze pro jistotu. Samozřejmě nechcete přijít o volant. Ale bylo to nezbytné? Nejspíš ne."

Při odklízení vozu s odlomeným zavěšením jednoho z kol by volant nejspíš nebyl maršálům nic platný,  a proto Vettel nebyl potrestán.