Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Některé týmy si podle Mosleyho koledují

Některé týmy si podle Mosleyho koledují

Kdo se neupíše Ecclestonovi, bude vyloučen z diskuse.

Pokud stáje nepřehodnotí svůj přístup ohledně budoucnosti formule 1, hrozí jim vyloučení z diskuse nad budoucí podobou tohoto sportu. S tímto prohlášením přišel šéf FIA Max Mosley. Týmy by ve smyslu této výhružky měly akceptovat  poslední návrh Bernieho Ecclestona a následovat Ferrari.
 
Podle Mosleyho bude FIA diskutovat změny pravidel, které by měly vstoupit v platnost po roce 2008 pouze s těmi, kdo se zavázal setrvat ve formuli 1 i po vypršení stávající Concordské dohody. Zatím toto kritérium splňuje pouze Ferrari.
 
Stáj z Maranella se zavázala Ecclestonovi setrvat ve formuli 1 do konce roku 2012. Na příští středu je svoláno jednání zástupců projektu GPWC s ostatními týmy. Prohlášení Mosleyho je míněno jako varování pro ty týmy, které myšlenku odklonu od současného modelu formule 1 zvažují.
 
Na schůzce s novináři v Londýně Mosley zopakoval, že Ecclestone učinil týmům nabídku, která by jim zaručovala padesátiprocentní podíl na příjmech z formule 1. Ta je podle mínění šéfa FIA velmi štědrá. Týmy, které by se ihned upsaly formuli 1 by prý navíc profitovaly z toho, že by měly možnost spoludefinovat budoucí nařízení.
 
"Během letošního roku budeme s týmy, které podepíší novou Concordskou dohodu, diskutovat technická a sportovní nařízení pro rok 2008," uvedl Mosley.
 
"Není důvod se bavit s těmi, kteří novou Concordskou dohodu nepodepsali, protože plánují něco jiného – pravděpodobně asi vlastní šampionát.
 
Týmy, které se zavázaly ve formuli 1 setrvat od roku 2008, budou připravovat nařízení. Ty samé týmy dostanou od roku 2008 mnohem více peněz a budou mít vliv na podobu regulí."
 
I když novou Concordskou dohodu podepsalo zatím jen Ferrari, existují podle Mosleyho signály, že se i některé další týmy přiblížily dohodě s Ecclestonem. Šéf FIA dokonce připustil, že některé týmy mohly již dokonce podepsat. Na otázku, o kolik týmů se jedná, Mosley odpověděl: "Bylo by naivní si myslet, že podepsal pouze jeden tým."
 
Mosley chce ještě letos finalizovat podobu nařízení platných od roku 2008. Rozhovory s týmy by měly odstartovat po odjetí prvních třech závodů. Do té doby by Mosley rád získal polovinu současného startovního pole.
 
"Až se týmy vrátí z prvních tří závodů, budeme privátně nebo veřejně diskutovat již se čtyřmi nebo pěti týmy."