Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zemřel Max Mosley

Zemřel Max Mosley

Bývalý prezident FIA již není mezi námi

Jeden z nejsilnějších a nejvlivnějších mužů v motorsportu uplynulých desetiletí dnes zemřel ve věku 81 let. Brit Max Mosley byl prezidentem FIA od roku 1993 do roku 2009, ale byl i advokátem, amatérským závodníkem a v roce 1969 jedním ze čtyř zakladatelů, kteří dali týmu March Engineering jeho jméno ("M"osley, "A"lan "R"ees , "C"oaker a "H"erd). Spolu s Berniem Ecclestonem byli v čele Asociace konstruktérů formule 1 (FOCA), jenž se vzbouřila proti FISA, která tehdy jménem FIA řídila F1. Jako právník pak pomáhal sepsat první Concordskou dohodu.

Krátce po nastoupení do funkce prezidenta se musel vypořádat s tragickými nehodami Rolanda Ratzenbergera a Ayrtona Senny v Imole, po nichž přišel s celou řadu inovací, kterým dnešní jezdci vděčí za lepší bezpečnost nejen ve F1. Během dlouhé kariéry v čele FIA ​​se nevyhnul kontroverzím, jakými byly VC USA 2005, která se uskutečnila navzdory neúčasti většiny týmů, rekordní stomilionová pokuta pro McLaren v kauze Spygate nebo odhalení jeho intimního života, po kterém se rozhodl, že se již nebude pokoušet o znovuzvolení.

To všechno, a ještě více má být v dokumentárním filmu Mosley: It's Complicated, jehož natáčení začalo v roce 2020 a brzy by měl spatřit světlo světa.

"Je to jako přijít o někoho z rodiny, jako ztratit bratra," cituje BBC Sport Bernieho Ecclestonea. "Udělal mnoho dobrého pro motorsport, ale i pro celé odvětví. Věděl, jak lidi motivovat, aby stavěli bezpečné vozy."

"Je mi velmi líto, že Max Mosley navždy odešel," řekl Jean Todt, Mosleyho nástupce v křesle prezidenta FIA. "Byl velikánem F1 a motorsportu a jako prezident FIA udělal za 16 let neskutečně mnoho pro bezpečnost na trati i na silnicích."

Čest jeho památce. Foto: Ferrari

Zdroj: MotorsportWeek, BBC Sport, úvodní foto: FIA