Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Filmový dokument Mosley uvidíme v březnu

Filmový dokument Mosley uvidíme v březnu

Bývalý šéf FIA odvyprávěl svůj příběh

Max Mosley se rozhodl vyprávět svůj příběh a nevybral si knižní, ale televizní formu. Dokumentární film nazvaný jednoduše Mosley je již natočen a první diváci jej uvidí v březnu. Angličan, jenž byl od roku 1993 do roku 2005 prezidentem FIA, byl prý ochoten mluvit o všem a žádné téma nebylo tabu.

Film obsahuje pasáž o jeho otci, kterým byl Sir Oswald Mosley, kontroverzní postava britských dějin, které si ho pamatují jako lídra fašistické strany. Film se nevyhnul ani zahanbujícímu odhalení bulvárního listu News of the World, který zveřejnil nahrávku, na níž je ve společnosti prostitutek oděných do oblečků vhodných na sado-maso hrátky. Mosley byl tehdy vícero pořadateli velkých cen upozorněn, že jeho přítomnost by nebyla vítaná, což odstartovalo jeho sesazení z místa prezidenta Mezinárodní automobilové federace i kampaň za ochranu soukromí před médii.

V dokumentu promluví také prominentní osobnosti F1 Bernie Ecclestone, Jean Todt, Flavio Briatore a Robin Herd, který spolu s Mosleyem zakládal March Engineering. Původně přitom dokument neměl být o celém Mosleyho příběhu, pouze o jeho snaze zvýšit bezpečnost motorsportu, ke které jej pohnuly tragické nehody Ayrtona Senny a Rolanda Ratzenbergera v Imole roku 1994.

V dlouhém příběhu nyní 79letého Mosleyho jsou i další pasáže. Byl závodníkem ve F2, ve voze z dílny Franka Williamse a v roce, kdy zahynul Jim Clark. Vedl Asociaci konstruktérů do boje proti FISA, vystupoval proti rozpočtové spirále, McLarenu vystavil mastnou stomilionovou pokutu, kvůli drogám přišel o prvorozeného syna... Uvidíme, kolik z toho se dostalo do dokumentu.

Jonathan Palmer a Max Mosley

Max Mosley je jednou z nejvýraznějších postav světa motorsportu