Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč byl Ecclestone idiot

Proč byl Ecclestone idiot

Podcenění Mercedesu ho přišlo draho

Podle listu Independent by se k Ferrari a Mercedesu, těšícím se, pokud jde o rozdělování finančních prostředků ve F1, zvláštní přízni, mohl záhy připojit i Renault.

Musel by však v nejbližších třech sezonách dosáhnout výjimečných úspěchů. Tedy získat dva tituly mistra světa nebo vyhrát 22 velkých cen. Vzhledem k současné výkonnosti týmu se to jeví jako dost nepravděpodobné.

Na základě čeho by mu byly peníze, konkrétně 18,2 milionu eur ročně, vypláceny? V tomto případě se musíme vrátit až do roku 2013, kdy Bernie Ecclestone zavedl tento bonus pro tovární týmy s cílem udržet výrobce v šampionátu. Jak teď přiznává, domníval se, že přísné podmínky jsou nesplnitelné. „Byl jsem idiot,“ uvedl pro Independent bývalý vládce F1.“Žil jsem v přesvědčení, že se to nikomu nepodaří.“ A vida, už za dva roky kasíroval Mercedes.

Na druhou stranu je nutno zdůraznit, že oněch 18,2 milionu nepředstavuje v rozpočtech stájí nijak podstatnou část. Vždyť Mercedes loni inkasoval jen na odměnách 126,6 milionu eur a v Poháru konstruktérů šestý Renault 46,7 milionu eur.