Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Nečekaně mírný trest pro Hamiltona

Nečekaně mírný trest pro Hamiltona

Mercedes podlehl panice?

Ještě dlouho potom, co v padoku VC Německa utichly motory, odehrávalo se na autodromu další drama. Skryté za dveřmi místnosti sportovních komisařů, přesto sledované s napětím možná větším než samotný závod.

Rozhodovalo se o osudu Lewise Hamiltona, přesněji řečeno, jeho vítězství. Řešilo se přejetí trávníku mezi tratí a nájezdem do boxů. V závěrečné fázi závodu se v 52. kole v důsledku chaotické konverzace se stájí obhájce titulu nejprve vydal k výměně pneumatik. Na poslední chvíli ale došlo ke změně a krkolomným (a hlavně zakázaným) manévrem se vrátil zpět na dráhu.

Krátce před dvacátou hodinou si mohli u Mercedesu oddechnout. Hamilton vyvázl pouze s varováním. Žádný další trest nebyl vysloven. Pořadí VC Německa tak zůstalo beze změny. Ředitel velkých cen Charlie Whiting rovněž potvrdil, že vyšetřování nebylo iniciováno protestem některého ze soupeřů, tedy ani Ferrari.

 

V této chvíli byl Hamilton jen prozatímním vítězem

 

Mírnost postihu mnohé překvapila a určitě se ještě stane předmětem diskusí. Stevardi svůj verdikt zdůvodnili tím, že k události došlo během jízdy za safety carem, Hamilton nikoho neohrozil a v neposlední řadě se tým i jezdec doznali k chybě a udělali vše pro její minimalizaci.

Sám Hamilton situaci popsal takto: „Byl to totální zmatek. Vyjel jsem ze 16. zatáčky a Kimi právě odbočoval do boxové uličky. Už předtím jsem do ní byl povolán i já. Ohlásil jsem, že Räikkönen míří na výměnu gum. Hned jsem uslyšel: Vrať se zpátky! Jenže v tom okamžiku jsem se už nacházel na příjezdu a musel jsem to vzít přes zelený pruh. Načež někdo zařval do vysílačky: Zajeď do boxů! To jsem ale při nejlepší vůli již nemohl udělat. Bylo to všechno mimořádně stresující.

Podle něj lidé na zdi podlehli panice, když uviděli přijíždějícího Räikkönena: „Byl jsem asi jediný, kdo zachoval chladnou hlavu. Tou mně ale až do cíle vrtalo, zda za to nebudu potrestán.

A ještě přepis příslušné pasáže rádiové komunikace:

Tým: Box, box!

Tým: Udržuj odstup. Odstup na Valtteriho je…

Hamilton: Kimi odbočuje! Zůstanu venku!

Tým: Zůstaň venku!

Tým: Dovnitř, dovnitř, dovnitř, dovnitř!

Hamilton: Hele, kamarádi…

Tým: promiň, zůstaň venku!

 

Černé na bílém - Hamilton byl napomenut