Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel se uprostřed kvalifikace neshodl s týmem

Vettel se uprostřed kvalifikace neshodl s týmem

Víte, jaký je rozdíl mezi géniem a idiotem?

Mezi Sebastianem Vettelem a a jeho týmem došlo v průběhu včerejší kvalifikace k názorové neshodě. Odhalují ji záznamy rádiové komunikace.

Do druhé části poslalo Ferrari své vozy na ultraměkkých, tedy tvrdších pneumatikách. Vettel si na nich ale záruku postupu nevyjel. Nastalo dilema, zda i další pokus risknout na této směsi, nebo zda vsadit na hyperměkkou jistotu.

Exmistr světa byl pro první variantu. Nedostatečný čas 1:38,854 dával za vinu hlavně silnému provozu. „Připletlo se mně do cesty moc lidí, kteří si zahřívali gumy,“ hlásil. Současně oznámil, že je schopný, na čerstvé sadě, být minimálně o půl sekundy rychlejší, tedy někde na úrovni 1:38,3. To by mu skutečně ke kýženému desátému místu nakonec stačilo.

Jenže šéfové Scuderie byli odlišného mínění a předpokládali, že pro třetí fázi bude potřeba zajet 1:38,1. Vettel na to zareagoval příslibem, že je v jeho silách zvládnout i takový výkon. To už však bylo vyhodnoceno jako přílišný hazard. Ke slovu přišly hyperměkké pneumatiky a šance vyrážet do závodu s odolnějším obutím zmizela.

Nutno dodat, že na následné tiskové konferenci dal Vettel stratégům Scuderie za pravdu. Přesto zalitoval, že přišel o možnost dostat se v boxech díky pozdější zastávce před Hamiltona nebo Verstappena: „Kdyby to klaplo, bylo by to pro zítřek moc dobré. Hlavně vzhledem k pozici, na níž jsem se nakonec umístil.“

 

Mercedes vsadil v úvodní části kvalifikace na špatnou kartu

 

Podobný příběh prožil v sobotní noci také Mercedes. Ten Hamiltona a Bottase na ultraměkkých pneumatikách vyslal hned do první části. Pak se na zdi všichni třásli, aby nedošlo k obrovské ostudě, protože obhájce titulu málem vypadl. Plány uplatnit stejnou taktiku i v prostředním díle kvalifikace šly okamžitě k ledu.

Vždycky zkoušíš něco, čím bys protivníka zaskočil, ale tady bylo nad slunce jasné, že jsme vedle,“ konstatoval Toto Wolff. Pochlubil se také SMS zprávou od svého kolegy ze Sauberu Fréderika Vasseura: „Víš, jaký je rozdíl mezi géniem a idiotem? Dvě desetiny.“ Právě tolik totiž dělilo v úvodní části čtrnáctého Hamiltona od šestnáctého Magnussena...