Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Totálně zpackaný domácí závod s diskvalifikací

Totálně zpackaný domácí závod s diskvalifikací

Haas: Bez bodu a bez nálady

Haas se na domácí velkou cenu hodně těšil. Na začátku víkendu zorganizoval velké fotografování celého týmu a všichni byli optimisticky naladění. O dobrou náladu však v neděli přišli. Kolize, penalizace, ztráta bodů po diskvalifikaci – to byl smutný závěr americké štace.

V původním pořadí VC USA figuroval Kevin Magnussen na devátém místě. Dva body sice nebyly nic moc, ale stále udržovaly naději na čtvrté místo v Poháru konstruktérů. Po technické kontrole však byl Dán ze závodu vyloučen.

Není divu, že šéfovi stáje Güntheru Steinerovi moc nebylo do řeči: „Pro nás to nebyl dobrý závod. V úvodním kole měl Grosjean kolizi s Leclerkem. Dostal za ni trest na příští závod, takže už jsme za to potrestáni, a sice v podobě odsunutí na startovním roštu o tři místa níž. Kevin skončil devátý, ale byl diskvalifikován, protože jsme spotřebovali nadměrné množství paliva. Za regulaci spotřeby paliva neseme odpovědnost my, ale nesouhlasím s tím, že se formule 1 musí řídit takovými pravidly. Doufám, že se to příští rok změní, až bude v platnosti 110 kilogramů, jenomže se změní zase jiný předpis, budeme používat velké přední křídlo, tak na tom možná budeme stejně. Jednou se dočkáme, že z toho bude velká show, ale v současnosti není.

Kevin Magnussen si v závodě vedl velmi dobře 

Romain Grosjean (nedojel) absolvoval pouhá dvě kola. Po kolizi a návštěvě mechaniků zkusil pokračovat v závodě, ale bylo to marné.

Odstartoval jsem solidně. Pak se děly různé věci. Bojoval jsem s Charlesem (Leclerkem) a Estebanem (Oconem). V nájezdu do dvanácté zatáčky jsem brzdil brzy, protože jsem je měl před sebou. Nechtěl jsem moc riskovat, ale nakonec jsem se za nimi ocitl ve víru vzduchu, snižujícím přítlak na mých předních křídlech – a nemohl jsem auto zastavit. Všemožně jsem se snažil střetu zabránit, ale Charles se pokoušel o dobrý výjezd a já do něj narazil. Je mi ho líto a mrzí mě to kvůli našemu týmu. Je to pro nás závod na domácí půdě, a tak jsme chtěli uspět. Tohle odpoledne nám zkrátka nevyšlo,“ popsal francouzský jezdec kritické momenty závodu.

Ačkoli tomu zpočátku nic nenasvědčovalo, oči pro pláč zbyly i jeho kolegovi Kevinu Magnussenovi (vyloučen). Svěřil se pak s dalším tajemstvím, které zůstává běžným divákům utajeno:

Řekl bych, že to byl klidný závod. Auto se chovalo velmi dobře. Měli jsme dobrou rychlost a dařilo se mi vyvíjet tlak na vozy Racing Pointu. Hned po přezutí jsem předjel Péreze a byl jsem rychlejší než Ocon, jenže jsem musel tolik šetřit palivo, že jsem na něj nemohl útočit. Škoda, že ve formuli 1 existuje úspora paliva a že se kvůli ní nedá útočit. Vždyť fanoušci chtějí vídat pořádné závodění. A my si to nemůžeme dovolit, protože musíme šetřit palivo. Je to smutné.“