Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull dal Webberovi Vettelův vítězný vůz

Red Bull dal Webberovi Vettelův vítězný vůz

Svůj vzácný exemplář totiž zničil

Po letech vyplula na povrch zajímavá skutečnost. Red Bull RB6, který se vyjímá v osobní sbírce Marka Webbera, je shodou okolností vozem, ve kterém Sebastian Vettel vyhrál Velkou cenu Malajsie 2010.

Jak došlo k záměně? Nebylo to omylem. Australan ve službách týmu Red Bull měl na konci roku 2010 dostat šasi, které ho dovezlo k vítězství ve Velké ceně Monaka. Skutečně vzácný kousek, který se ale do jeho osobního vlastnictví nikdy nedostal. Tento vůz byl totiž rozlámán na kousky při úděsném přemetu vzad ve Valencii.

Red Bull Racing proto Webberovi dal vůz vedený jako šasi 03. Tedy ten, který na začátku sezony dostal Sebastian Vettel, pojmenoval si ho Smyslná Líza a vyhrál v něm na okruhu Sepang. Pak se ale domníval, že s ním něco není v pořádku a po Monaku dostal nový. Tým šasi 03 prozkoumal, opravil vlasovou prasklinu a poskytl Webberovi poté, co zničil vítězný podvozek z Monaka.

Webber s tímto vozem z druhé ruky vyhrál VC Velké Británie, kde padla jeho památná slova "není to špatné, na jezdce číslo dva", a také VC Maďarska. Také v něm havaroval v Jižní Koreji, což v podstatě zničilo jeho naděje na titul. Webber teď vůz hodlá umístit do muzea v Silverstone, jelikož provětrat ho na trati by bylo příliš složité.

"Dal by se nastartovat, ale potřeboval bych asi tak 15 inženýrů, pokud bych chtěl soukromý testovací den. Timo Bernhard, můj bývalý týmový kolega u Porsche, mě neustále přemlouval, abychom ho vyzkoušeli, ale mě ta představa nenadchla," prozradil Webber.