Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mark Webber poprvé vyzkoušel prototyp Porsche LMP1

Mark Webber poprvé vyzkoušel prototyp Porsche LMP1

Red Bull mu dovolil uskutečnit test ještě letos.

Mark Webber tento týden na okruhu Algarve poprvé vyzkoušel vůz Porsche, se kterým bude v příští sezóně závodit v Mistrovství světa vytrvalostních závodů FIA WEC.

Australan, který letos ukončil kariéru ve Formuli 1, měl původně hybridní prototyp LMP1 poprvé testovat až v lednu v Bahrajnu, Red Bull mu však dovolil test i přesto, že až do konce roku s ním má Webber nadále smlouvu.

Od června oficiálně potvrzený nový člen sestavy Porsche pro závody WEC Webber řekl: "Můj první den v tomto fascinujícím projektu byl pro mě intenzivním zážitkem a rád bych poděkoval týmu Red Bull Racing za šanci zapojit se do tohoto projektu tak brzy.

Toto je pro nás všechny významný a důležitý krok. Dovolí mi to rychleji se sžít s týmem a přispět k dalšímu rozvoji závodního vozu LMP1."


Šéf programu Porsche LMP1 Fritz Enzinger rovněž poděkoval Red Bullu za propůjčení Webbera ještě před koncem roku k testu, který byl zaměřen na zavěšení a pneumatiky Michelin.

Po červnovém shakedownu na testovací dráze Porsche ve Weissachu už hybridní prototyp absolvoval testy na okruzích Lausitz, Magny-Cours, Monza a Paul Ricard.

Enzinger řekl, že během testů bylo dosaženo "výrazného zlepšení".

"Každý kilometr byl důležitý, poskytl nám nová data, která posunula vývoj vpřed," řekl.

"Naše úsilí bude v nezmenšené míře pokračovat také v roce 2014. Do startu sezóny v polovině dubna v Silverstone je stále ještě hodně práce."

Webber je jedním ze čtyř potvrzených pilotů pro dva závodní speciály, ve kterých se bude střídat celkem šest jezdců. Své místo mají kromě Australana jisté ještě Timo Bernhard, Romain Dumas a Neel Jani.

Očekává se přitom, že zbývající dvě jména budou oznámena tento víkend na galavečeru předávání cen šampionům Porsche.

Již dříve prototyp LMP1 testovali pilot Porsche v GT závodech Marc Lieb, a bývalý člen výchovného programu Red Bullu Brendon Hartley.