Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Webber: Návrat do Le Mans pro mě bude výzvou

Webber: Návrat do Le Mans pro mě bude výzvou

Australan se vrací k vytrvalostním závodům.

Mark Webber poznamenal, že návrat do závodu 24h Le Mans poprvé od jeho vážné havárie s Mercedesem v roce 1999 pro něj bude "osobní výzvou".

Australan na konci letošní sezóny uzavřel svou závodní kariéru pilota Formule 1 a poté, co v královně motorsportu získal devět vítězství, bude v roce 2014 v továrním týmu Porsche s prototypem LMP1 závodit v Mistrovství světa vytrvalostních závodů. Svůj první test s hybridním speciálem přitom absolvoval na začátku tohoto týdne v portugalském Algarve.

V rámci sezóny nastoupí také do závodu ve francouzském Le Mans, kde se neobjevil od roku 1999, kdy zde přečkal hrozivě vypadající havárii, při které se se svým vozem vznesl do vzduchu.

Pro AUTO magazín Webber řekl: "V devadesátých letech tu byla spousta létajících vozů.

Jako jezdci jsme velmi dobře připraveni nasednout zpátky na koně a vypořádat se s těmito osobními výzvami.

Za těch daných okolností pro nás ale nebyla šance znovu naskočit do závodu. Takže ano, po několika takových incidentech je pro mě také osobní výzvou se tam vrátit."


Webber absolvoval dvě "letecké" nehody v přípravách na závod v roce 1999. Když měl podobnou nehodu v samotném závodě také Peter Dumbreck, rozhodl se Mercedes dva zbývající vozy CLR ze závodu stáhnout.

I přes nepříjemné události ze zatím posledního působení v tomto závodě Webber řekl, že jízdu v Le Mans si "vždy užíval".

"Miluji dlouhé okruhy," řekl. "A je to jiné za soumraku, za svítání a během noci.

Mám rád začátek závodu, ten pocit vytrvalosti a mnoho dalších aspektů, které jsou potřebné, abyste s autem jeli od dvou hodin odpoledne do dvou hodin odpoledne dalšího dne. Je to jedinečná zkušenost."