Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jak dokázal Bottas odstartovat za 0,04 sekundy?

Jak dokázal Bottas odstartovat za 0,04 sekundy?

Hodně mu pomohl Vettel

Vítěz minulého závodu se v Mexiku pochlubil, že na nejvyšší stupínek ho dostal především jeho start z říše snů.

"Ohromně mi pomohl start," řekl Valtteri Bottas, jenž v Japonsku začínal až ze třetího místa. "To byl klíčový okamžik, tam jsem se dostal do vedení závodu, což je na takovém typu trati mimořádně důležité. Podařilo se mi výborně zareagovat, za pouhé čtyři setiny sekundy. Myslím, že je to můj rekord."

Novináři ale nenechali Fina jen tak a donutili ho říct celý příběh. Žádný člověk není schopen na optický vjem zareagovat za 0,04 sekundy a také senzory na trati by takový start vyhodnotily jako předčasný.

Ve skutečnosti v Mercedesu spočítali, že čtyři setiny sekundy uběhly mezi zhasnutím červených světel a uvolněním spojky. Vůz se reálně pohnul až o zlomek vteřiny později, takže pravidla nebyla porušena. Ani toto by nebylo v lidských silách, proto je zřejmé, že Bottas reflexivně zareagoval na poskočení vozu Sebastiana Vettela, jenž stál před ním. Vettel nervově nevydržel, proto spojku uvolnil předčasně a opět ji pak zmáčkl. V následujícím zlomku sekundy se staly dvě věci. Zhasla startovní světla a Bottas se, vlastně omylem, pohnul v absolutně nejlepší moment. Pak už následovala pouze jeho krasojízda za vítězstvím.

"Když jsem mluvil o reakčním čase, myslel jsem tím čas mezi zhasnutím světel a pohybem páčky. Vůz se nepohnul hned, to také chvíli trvá. Není to normálně dosažitelný čas, ale asi mi trošku pomohl Sebastian. Takže jsme měli kus štěstí. Bylo to na hraně pravidel, trošku riskantní, protože normální reakční čas je alespoň jedna desetina. Takže to bylo stejně rychlé jako riskantní, ale dobře to dopadlo a jsem za to rád," vysvětlil Bottas.