Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zemřel bývalý šéflékař IndyCar Michael Olinger

Zemřel bývalý šéflékař IndyCar Michael Olinger

Byl náš strážný anděl, píší jezdci

Ve věku 69 let zemřel ve čtvrtek doktor Michael Olinger, bývalý šéflékař IndyCar. Tuto pozici zastával v letech 2006 až 2018, ale se sérií byl spojen mnohem déle. Už v roce 1996 se přidal k tehdy nově vzniklé Indy Racing League.

Olinger se později stal zástupcem šéflékaře IRL a Indianapolis Motor Speedway Henryho Bocka. Když ten v roce 2006 odešel do důchodu, převzal Olinger jeho pozici. Bock zemřel vloni v květnu ve věku 81 let.

„Co jsem měl na doktorovi O. nejraději, bylo jeho vystupování – tiché, uklidňující. Úžasné vlastnosti pro lékaře v našem sportu. Bude nám chybět, RIP můj příteli,“ napsal ke skonu doktora Olingera Mario Andretti.

Olinger, absolvent lékařské fakulty Coloradské univerzity, sloužil jako pilot helikoptéry v americké armádě. V roce 2014 byl jmenovaný ředitelem záchranných složek ve státě Indiana, pozici zastával dva roky.

Byl také lékařem nasazeným v záchranném týmu USAR (Urban Search and Rescue) státu Indiana. Agentura FEMA, která má ve Spojených státech na starosti zvládání katastrof, jej nasadila třeba při teroristickém útoku v Oklahoma City, při úderu hurikánů Marilyn, Frances a Katrina, teroristických útocích z 11. září, havárii raketoplánu Columbia či olympijských hrách v Atlantě a Salt Lake City.

„Rozesmutněla mě zpráva, že zemřel doktor Michael Olinger. Jsou pro nás skutečnými strážnými anděly,“ svěřil se na twitteru Hélio Castroneves.

„Bude nám chybět jeho oddanost zajištění péče a bezpečnosti všech v závodnické komunitě. Naše myšlenky jsou s jeho rodinou a přáteli,“ uvedl tým Arrow McLaren SP.