Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Čtyřicátník Loprais udržel čtvrté místo

Čtyřicátník Loprais udržel čtvrté místo

V etapě ale těsně prohrál s Macíkem

České kamiony nadále drží v Rallye Dakar krok se špičkou. Všechny tři i v šesté etapě obhájily postavení v nejlepší desítce průběžného pořadí.

Nejvýše, čtvrtý, je Aleš Loprais, který v prachu a horku svérázným způsobem slavil svoje čtyřicáté narozeniny. Nastupoval s jistými obavami, protože v noci se na voze měnily zlobící výfukové svody.

Když jsem jel auto v noci vyzkoušet, pořád to nebylo ono. Stále nemělo odspodu sílu, což by byla v dunách velká potíž,“ prozradil palubní mechanik Petr Pokora. „Proto jsme v mravenčí práci pokračovali až do půl páté.“ 

Lehce jsme snížili výkon. To vyšlo, žádný fatální problém jsme neměli, ale pár menších bylo. Dvakrát nám to zdechlo, protože pragovku elektronicky zastavuje automat. Jedná se o nebezpečnou a nepříjemnou věc, kterou musíme vyřešit,“ povzdechl si Loprais. 

Takto vypadá odstrojená Lopraisova pragovka

Martin Macík si cestu do hlavního města Saúdské Arábie Rijádu užíval a svého frenštátského soka nakonec těsně porazil: „Od startu do cíle jsme letěli bez většího zaváhání. Každý soupeř, kterého jsme předjeli, se s námi chvilku snažil závodit a pak nás nechal být. Projížděli jsme krásné písčité roviny a duny. Potkali jsme i jednu nádhernou vysokou, ale bohužel jsme ji jen štrejchli. Já už jsem si na ní brousil zuby.

Zatím mi vůbec nepřijde, že by navigace byla zásadně obtížnější, jak pořadatelé varovali. Buď mají tak dobře udělané roadbooky, že všechno sedí, nebo už jsme vytrénovaní,“ konstatoval navigátor iveka Big Shock Racingu František Tomášek.      

Po dnešním dni volna je v neděli na programu sedmá etapa s vůbec nejdelší rychlostní zkouškou letošního Dakaru, dlouhou 546 kilometrů.

Výsledky 6. etapy v kategorii kamionů:

1. Karginov – Mokejev – Leonov (RUS, Kamaz), 2. Šibalov – Nikitin – Tatarinov (RUS, Kamaz) +4:21, 3. Vjazovič – Haranin – Zaparoščanka (BEL, MAZ) +12:32, 4. Sotnikov – Achmadějev - Achmetzjanov (RUS, Kamaz) +14:46, 5. Van Kasteren – Rodewald – Snijders (NL/PL/NL, Iveco) +15:37, 6. Macík – Tomášek – Švanda (CZ, Iveco) +20:57, 7. Loprais – Pokora – Alkendi (CZ/CZ/SAE, Praga) +21:55…14. Šoltys – Schovánek – Šikola (CZ, Tatra) +55:18.

Průběžné pořadí:

1. Karginov – Mokejev – Leonov (RUS, Kamaz), 2. Šibalov – Nikitin – Tatarinov (RUS, Kamaz) +19:14, 3. Vjazovič – Haranin – Zaparoščanka (BEL, MAZ) +36:30, 4. Loprais – Pokora – Alkendi (CZ/CZ/SAE, Praga) +1:51:13, 5. Macík – Tomášek – Švanda (CZ, Iveco) +1:59:27, 6. Van Kasteren – Rodewald – Snijders (NL/PL/NL, Iveco) +2:15:50, 7. Sotnikov – Achmadějev – Achmetzjanov (RUS, Kamaz) +2:28:16, 8. Višněvskij – Novikov – Nevjarovič (BEL, MAZ) +3:33:42, 9. Vasilevskij – Vichrenka – Murylev (BEL, MAZ) +3:35:02, 10. Šoltys – Schovánek – Šikola (CZ, Tatra) +3:52:02.