Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Kam v kalendáři se Šanghají?

 Kam v kalendáři se Šanghají?

Proč ani jedna z možností nevypadá nadějně

Dnes jsme se dozvěděli, že Velká cena Číny 2020 byla odložena na neurčito. Rovnou k tomu můžeme říci, že s velkou pravděpodobností bude během roku oznámeno její úplné zrušení. Proč není možné ji prostě přesunout někam jinam?

Letošní sezona měla být rekordně dlouhá. Poprvé se do ní povedlo nacpat termíny 22 závodů. Rok má 52 týdnů, takže se 22 závodů nezdá být tak mnoho, jenže závodí se pouze od poloviny března do konce listopadu a v létě je velká přestávka s třemi volnými víkendy v řadě. A pak už je s posouváním termínů problém. Web Racefans se dostal ke čtyřem hypotetickým náhradním termínům, ale s tím, že všechny jsou již teď napůl zamítnuty.

Jednou možností je zkrátit letní přestávku, která je ale zakotvena ve sportovních pravidlech F1 a k jejímu zrušení by se musel získat souhlas všech deseti týmů, což nezní moc pravděpodobně.

Někdo prý přišel i s nápadem na čtyři závody během čtyř po sobě následujících víkendů. Série Singapur-Rusko-Čína-Japonsko se však zdá být absolutně nerealizovatelná z logistických důvodů.

Pak je tady ještě možnost uspořádat VC Číny před nebo po VC Abú Zabí. Má se ale zato, že emirát platí za právo pořádat finále sezony miliony dolarů. Kromě toho se na začátku prosince rtuť teploměru v Šanghaji málokdy vyšplhá nad 8°C, což by nebyla dobrá zpráva pro pneumatiky ani pro návštěvnost.

Čtvrtá možnost se snad jako jediná zdá být realizovatelná, jenže s několika minusy. Sezona by mohla končit sérií Brazílie-Čína-Abú Zabí, jelo by se 15., 22. a 29. listopadu. Ale počasí v Šanghaji na konci listopadu pochopitelně nebude o moc lepší než na začátku prosince, logistika by byla noční můrou a členové týmů by překonávali ohromné ​​časové posuny. V Abú Zabí by se mohlo jet o týden později, tedy 6. prosince, což by ale byl problém pro fanoušky, kteří si již nyní rezervují lety a hotelové pokoje, aby mohli vidět poslední závod sezony a třeba i korunovaci mistra světa.

V médiích se spekulovala i o páté možnosti, že by si Čína s někým vyměnila termíny, kupříkladu s Ruskem. Jenže když někdo z ničeho nic oznámí, že závod se pojede za dva měsíce, riskuje prázdné tribuny, opět kvůli rezervacím letenek, hotelových pokojů, dovoleným… Proto se v Číně letos s největší pravděpodobností nepojede.

Shromáždit teď v Číně na tribunách sto tisíc lidí by nebyl dobrý nápad.