Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Komisaři mohou pracovat z domova

Komisaři mohou pracovat z domova

Málo lidí na roštu, jednotný výběr pneumatik

Světová rada motoristického sportu odsouhlasila soubor opatření, detailně určujících průběh takzvaných závodů duchů, které nyní formuli 1 čekají.

Na roštu se bude smět pohybovat maximálně čtyřicet členů každého zúčastněného týmu. Boxová ulička se zavírá dvacet minut před startem (dosud třicet). Kola musejí být na auto namontována pět minut před odjezdem do zahřívacího kola (normálně jsou to tři minuty). Po ohlášení tříminutového limitu u vozů zůstane už jen šestnáct lidí z každé stáje.

Nařízená noční přestávka se ve čtvrtek a v pátek zkracuje z devíti na osm hodin. Důvodem jsou zpřísněná hygienická pravidla, která zpomalují práci mechaniků. 

S davy na startovním roštu se pro letošek můžeme rozloučit. Foto: McLaren

Další blok se týká pneumatik. Pirelli bylo zbaveno nutnosti hlásit vybrané směsi devět týdnů předem u evropských podniků a patnáct u zámořských. Nyní se lhůta zkracuje na pouhých čtrnáct dní.

Soutěžící si již také sami nevolí složení poskytnutého kontingentu obutí. Pro plánovaných osm velkých cen na našem kontinentu musejí všichni vyjít se dvěma tvrdými, třemi středními a osmi měkkými sadami na víkend.

Nejkuriózněji působí poslední ustanovení. Vzhledem ke stále existujícím cestovním omezením bude v odůvodněných a hlavně předem nepředvídatelných případech delegovaným sportovním komisařům umožněn jakýsi home office. Mohou se nacházet mimo místo konání, ovšem s povinností udržovat neustálý kontakt.

Zdroj: FIA