Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jízda Zbraslav – Jíloviště uzavře dálnici

Jízda Zbraslav – Jíloviště uzavře dálnici

Součástí akce jsou výstava a divadelní hra o Elišce Junkové

Tuto sobotu odstartuje již 53. ročník původně závodu, dnes jízdy pravidelnosti, do vrchu Zbraslav – Jíloviště. Poprvé se tato klasika konala v roce 1908. V roce 1926 zde triumfovala legendární Eliška Junková, od jejíhož narození letos uplyne 120 let. Počátkem třicátých let však podnik zanikl a obnoven byl péčí Veteran Car Clubu Praha až o více než tři dekády později.

V současnosti už trať nekončí na vrchu Cukrák, ale kvůli později vystavěné dálnici v prostoru Na Baních nad Zbraslaví. Letos však dojde po skončení soutěžní části k uzavření autostrády a zúčastněná vozidla po ní dojedou do Jíloviště, kde budou prezentována veřejnosti. 

Tváří letošního ročníku je televizní moderátorka Barbora Černošková (na snímku vlevo s ředitelkou soutěže Markétou Profeldovou). Foto: AČR

Návštěvníci si zároveň mohou prohlédnout výstavu, věnovanou Elišce Junkové a slavnému motoristickému novináři Jaroslavu Hausmanovi, doplněnou o obrazy Václava Zapadlíka a Jurije Ševčuka. Program, moderovaný Petrem Králem, zahrnuje také divadelní hru o naší nejslavnější závodnici nebo vystoupení skupiny Melody Boys.

Na neděli je plánována spanilá jízda přes Dobřichovice, Lety a Mořinu do Tuchoměřic. Slavnostní závěr proběhne v Engine Classic Cars Gallery, která je hlavním partnerem akce.

Zdroj: AČR, úvodní foto: AČR