Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Spa dostane nové štěrkové kačírky

Spa dostane nové štěrkové kačírky

Renovace bude stát 80 milionů eur.

Notoricky známá a také mezi jezdci F1 mimořádně oblíbená belgická trať Spa-Francorchamps dostane nové štěrkové kačírky. Bude se jednat o součást větší renovace, jejíž cena je odhadována na 80 milionů eur (2.175.000.000 CZK).

Okruhu se daří, k F1, WEC a tradičnímu 24hodinovému závodu by v roce 2022 měl přibýt také závod MotoGP. K tomu se ale musí trať, a hlavně její okolí, přizpůsobit dle požadavků FIM, od které potřebuje získat licenci Grade C. Motorky si se štěrkem příliš netykají, i proto letos ve výjezdových zónách přibylo asfaltu. Nový projekt však počítá s vytvořením nových štěrkových zón vedle zatáček La Source, Raidillon, Les Combes, Stavelot a Blanchimont, tedy první, čtvrté, páté, čtrnácté a sedmnácté zatáčky okruhu. Investované peníze navíc půjdou i do nových tribun a zařízení pro diváky.

"Štěrku, vítej zpátky!" přivítal zprávu o renovaci Carlos Sainz, jenž po Velké ceně Belgie patřil k nejhlasitějším kritikům nových asfaltových zón. "Modlím se za co nejvíce štěrku v budoucích sezonách. Nebo trávy, a tak podobně. To je to, co potřebujeme, aby byly okruhy opět pěkné a skvělé. Ale netušil jsem, že je štěrk tak drahý. Prý 80 milionů... Doufám, že udělají i jiné věci a neutratí 80 milionů opravdu pouze na velký kopec štěrku. Ale vážně doufám, že štěrkových a travnatých zón bude pouze přibývat."

Štěrk se vrací do Spa-Francorchamps. Foto: Mercedes

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Renault